Açlık azaldı, sıra kötü beslenmede

0
990
04 May 2016, Antalya Turkey - Inauguration Ceremony 30th FAO Regional Conference for Europe, with FAO Director-General José Graziano da Silva and H.E. Faruk Çelik Minister of Food, Agricolture and Livestock Republic of Turkey, (Athena ballroom).

Bugün başlayan 30. FAO Bölgesel Konferansı için hazırlanan değerlendirme raporu, açlığı azaltmak için önemli başarılar elde edilmesine karşın, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 53 ülkenin 48’inde obez ve fazla kilolu yetişkin sayısının, nüfusun yüzde 55’ini geçtiğini ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı, bugün Antalya’da başladı. Konferansta, açlığı azaltmak için önemli başarılar kaydeden Avrupa ve Orta Asya’daki birçok ülkenin, artık beslenme kalitesini artırmak, gıda israfını azaltmak, doğal kaynakları bilinçli kullanmak ve gıda sistemlerini iklim değişikliğine adapte etmek için çalıştığı ifade edildi.

Konferansın açılışında konuşan FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki aç insan sayısının 1990’dan itibaren yüzde 40 düştüğünü, ancak gıda güvenliğiyle ilgili olumlu göstergelere rağmen yanlış beslenmenin tüm bölgeyi etkileyen bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.

fao_jose
Konferans için hazırlanan değerlendirme raporuna göre, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 53 ülkenin 48’inde obez ve fazla kilolu yetişkin sayısı, nüfusun yüzde 55’ini geçiyor. Kafkasya ve Orta Asya’da ise çocuklarda görülen ‘büyüme durması’ üst seviyelerde seyrediyor.

Bölgedeki ülkelerin daha fazla gıda üretmek, gıdanın kalitesini yükseltip insanların beslenmesini iyileştirerek gıda sistemlerinin dönüştürülmesi konusunda önemli adımlar attığını olumlu bir gelişme olarak sözlerine ekleyen Graziano da Silva, bölgenin yoksul ve yetersiz beslenen insanlarının önemli bir bölümünün kırsal alanlarda yaşadığına dikkat çekti. ‘Kalkınma çabalarının merkezinde kırsal ekonomiyi dinamik kılmak yatıyor’ diyen FAO Genel Direktörü, bunu mümkün kılmak için FAO’nun iki bölgesel önceliği bulunduğunu ifade etti.

Önceliklerden ilkini; küçük ölçekli çiftçilerin ve aile çiftçilerinin geçim kaynaklarını güçlendirmek, iklim değişikliği de dahil olmak üzere onları hastalıklara ve felaketlere karşı dirençli hale getirmek oluşturuyor.

İkinci öncelik ise tarım ve gıda için ticaret politikalarının iyileştirilerek küçük ölçekli ve orta ölçekli çiftlikleri güçlendirmeyi amaçlıyor.

fao_silva_celik

Göçün etkileriyle başa çıkmak

FAO Genel Direktörü Graziano da Silva konuşmasında, topluluklar üzerindeki baskıyı artıran ve ülke içinde ve sınırlar arasında göçü tetikleyen olgularla mücadele edilmesi üzerinde durdu. Genel Direktör, silahlı çatışmaların yanı sıra iklim değişikliği, gıda zincirini etkileyen tarımsal hastalıklar, kırsal yoksulluk, iklim kaynaklı doğal felaketlerin, aileler ve topluluklar üzerinde büyük bir baskı yarattığını da sözlerine ekledi.

Gıda güvenliğinin, tarım ve kırsal kalkınmanın barışın hakim olduğu istikrarlı toplumların oluşmasına yardım ettiğini belirten Genel Direktör, sürdürülebilir kalkınmanın daha güvenli ve barışçıl bir toplum için büyük önemde olduğunu dile getirdi.

İki yılda bir düzenleniyor

FAO Bölgesel Konferansı iki yılda bir Avrupa ve Orta Asya’dan gelen 53 ülke heyetini ve bir üye organizasyonu (Avrupa Birliği) bir araya getiriyor. Konferansa sivil toplumu ve özel sektörü temsil eden çeşitli sayıda gözlemci organizasyon da katılıyor. Konferans gıda ve tarım hakkında bölgesel öncelikleri belirliyor, FAO’nun saha programlarını gözden geçiriyor.

Bakanlar düzeyinde yapılacak toplantının konularını Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin gıda güvenliği, beslenme ve sürdürülebilir gıda üretimi konularına yoğunlaşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve FAO’nun diğer çalışma alanlarıyla ilgili olacak.

Bakliyatların teşviki ise ayrı bir gündem maddesi olarak toplantıda yer alıyor. Gıda kayıpları ve israfı, zararlı böceklerin nükleer tekniklerle kontrolü ve Dünya Tarım İstatistiği de tartışılacak konular arasında olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz