2019 Yılı Kurban Rehberi yayınlandı

0
729
2019 Yılı Kurban Rehberi yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvanların sevklerinde, alımında, satımında, kesiminde ve kurban etinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile “HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması hakkında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırladığı kurban rehberini güncelleyerek, web sitesinde yayınladı.

HaySag

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu yıl 11 Ağustos Pazar günü başlayıp, 14 Ağustos Çarşamba günü sona erecek olan Kurban Bayramı için hazırladığı kurban rehberini güncelledi. Rehberde, kurbanın anlamı, kurban kesme yükümlülüğü, kurban kesim zamanı, kurban edilebilen hayvanlar, kurbanlık hayvanlarda yaş tayini gibi konularda çeşitli bilgilere yer veriliyor.

HaySag Mobil Uygulaması

Rehberde, Bakanlığın 2017 yılında kullanıma sunduğu mobil uygulama HaySag hakkında da bilgiler yer alıyor. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin “HaySag” isimli mobil uygulamadan da sorgulanabildiği hatırlatılan rehberde; söz konusu mobil uygulamanın cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgilerinin sorgulanabileceği kaydediliyor.

Kurbanlık hayvan sevkleri

Kurban Bayramı sebebiyle yoğunlaşan büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit etmemesi için hayvan hareketlerinin kontrolü büyük önem arz ediyor. Rehberde, kurbanlık hayvan sevkleri ve kurban alacaklar için şu uyarılar yer alıyor:

-Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden veteriner sağlık raporu almaları zorunludur.

-Sığır, manda gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını, başka ilden gelen hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri, bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir.

-Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını, başka gelen hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir.

Hayvan Pasaportu: Büyükbaş hayvanların sevklerinde, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince düzenlenen ve hayvan kimlik bilgilerini içeren hayvan pasaportunun hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Kurbanlık alırken bu belge üzerinden hayvanın doğum tarihi mutlaka kontrol edilmeli.

Ayrıca Kurban Bayramı nedeniyle kesilecek sığır cinsi hayvan satışlarında, kesilen hayvanların kayıtlardan düşülmesi maksadı ile satıcı, hayvana pasaportunu bu hayvanların kurbanlık olarak satıldığını belirterek en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmelidir.

Nakil Belgesi: Küçükbaş hayvanların il içi nakillerinde nakil belgesinin nakil esnasında hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur.

Veteriner Sağlık Raporu ve Dezenfeksiyon Belgesi: Bir ilden başka bir ile yapılacak hayvan sevklerinde resmi veteriner hekim tarafından muayene ve kontrolden geçirilip nakli uygun görülen hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenir.

Trakya’ya hayvan sevkleri

Her yıl yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’de belirlenen tarihten önce İstanbul iline kurbanlık hayvan girişine izin verilmiyor. Bu yıl da İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları ve Belediyelerin belirlediği yerler dışında kurbanlık hayvan satışı ve kesimi yapılamayacak.

Anadolu’dan Trakya’ya; Bakanlıkça yayımlanan ve tüm kamuoyuna duyurulan 2010/7 ve 2010/13 sayılı Genelgelerde belirtilen şartları sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek. Yurt içinde yapılacak canlı hayvan sevklerinde aranan şartlara ilaveten Trakya’ya yapılacak şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerine resmi veteriner hekimler ve Şap Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan incelemeler neticesinde karar verilecek, söz konusu Genelge hükümlerine göre uygun bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenecek.

Anadolu’dan Trakya’ya Canlı Hayvan Sevk Şartları Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenirken uyulması gereken kurallar ise şöyle:

1. Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır.

2. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.

3. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Yukarıda belirtilen şartlar yerine getirilmeden Anadolu’dan Trakya’ya sevk edilen hayvanlar için idari yaptırım uygulanarak, geçiş şartlarını taşımayan hayvanlar kesime sevk edilmektedir. Bu nedenle Trakya’ya yapılacak sevklerde yukarıdaki hususlara dikkat edilerek İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat edilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz