Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de tarıma elverişli durumdaki 184 adet ovanın koruma altına alınacağını açıkladı.
Bakan Çelik konuya ilişkin açıklamasında, ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovanın sit alanı ilan edilmesi için çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti.
Bu ovaların en büyüğü 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya’da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip 13 farklı ova var. Ankara’da ise 66 bin hektarlık alana sahip 8 farklı ova var. Şanlıurfa’da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası var. Samsun’da ise 136 bin hektar alana sahip 3 farklı ova var.
Açıklamada; 5403 sayılı Kanun gereğince belirlenen ve İl Toprak Korumu Kurulları’nda görüşülerek uygun görüş alındıktan sonra 60 ildeki 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulacağı bilgisi de yer aldı.
“Bu düzenlememizle 184 ovamız, sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak. Artık bu ovalarımıza sadece tohumlar atılacak.” diyen Çelik, göç, hisselilik, parçalılık vb. nedenlerle ekilemeyen tarım arazilerini atıl durumdan çıkartacaklarını; şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına kiraya vereceklerini belirtti.
Çelik; “Böylelikle ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisini milletimizin hizmetine sunarak yıllık 17 milyar TL’lik hâsıla elde etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de yasal düzenleme çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.