“14,6 milyon hektar meramız var”

0
714
İzmir Tarım İl Müdürlüğü, ilçelerde faaliyet gösteren mera teknik ekipleri ve İl Mera komisyon üyeleri ile beraber yürütülen çalışmaları konuşmak, mera konusunda bilgileri tazelemek, güncellemek, çalışmalara ivme kazandırmak ve genel bir değerlendirme yapmak amacıyla Çeşme’de geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.

Türkiye’de 1998 yılında bütün mera alanlarının taranarak toplam 11 Milyon hektar mera alanı tespiti yapıldığını belirten İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, “Bugün 14,6 milyon hektar meramız var. Bu artışın sebebi mera kanunu çıktığından beri il mera komisyonlarının ve çalışan teknik ekiplerin gayretli çalışmaları ve tuttukları kayıtlardır” diye konuştu.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü, ilçelerde faaliyet gösteren mera teknik ekipleri ve İl Mera komisyon üyeleri ile beraber yürütülen çalışmaları konuşmak, mera konusunda bilgileri tazelemek, güncellemek, çalışmalara ivme kazandırmak ve genel bir değerlendirme yapmak amacıyla Çeşme’de geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda İzmir’de meralar ilgili durum tespiti yapılırken, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Türkay Karaca ve İl Müdür Ahmet Güldal’ın yanında İlçe Müdürleri, İl Mera Komisyonu üyeleri ve İlçe teknik ekip başkanları katıldı.

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Türkay Karaca, hayvancılıkta en büyük masraf kaleminin %70’lik oranıyla yem maliyeti olduğunu söyleyerek, “yemin en kolay ve ucuz temin edildiği alanlar ise meralarımızdır. Bu yüzden amacımız elimizdeki mevcut mera alanlarımızı artırmak ve mevcut meralarımızın ıslah ile verimini artırmaktır” dedi. Bakanlığın mera çalışmalarına verdiği önemden ve planlanan yeni uygulamalardan bahseden Karaca, “İzmir’de yapılan bu toplantıdan çok olumlu ve önemli sonuçlar çıkacağına inanıyorum” dedi.

Güldal: “Meralarımıza sahip çıkmalıyız. İzmir olarak büyük bir mera alanına sahip olmasak da ot verimi çok yüksek kıymetli meralarımız var."
Güldal: “Meralarımıza sahip çıkmalıyız. İzmir olarak büyük bir mera alanına sahip olmasak da ot verimi çok yüksek kıymetli meralarımız var.”

Açılışta konuşan İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise Mera Kanununun 1998 yılında yayınlandığını ve devrim niteliğindeki bu önemli kanun sayesinde bugüne kadar Türkiye Hayvancılığına büyük katkılarda bulunulduğunu söyledi.

Türkiye’de 1998 yılında bütün mera alanlarının taranarak toplam 11 Milyon hektar mera alanı tespiti yapıldığını belirten Güldal, “Bugün 14,6 milyon hektar meramız var. Bu artışın sebebi mera kanunu çıktığından beri il mera komisyonlarının ve çalışan teknik ekiplerin gayretli çalışmaları ve tuttukları kayıtlardır” diye konuştu.

“Ot olmadan et de olmaz, süt de olmaz” diyen Güldal, “Türkiye hayvancılığının gelişmesi ve üretim yaparken maliyetleri azaltmanın en önemli yollarından birisi yem üretimini artırmaktır. Bunun için de mera hayvancılığını geliştirmek gerekiyor. Yem bitkileri ile ilgili de önemli desteklemeler yapıldı. Özellikle 2004 yılından sonra çok önemli gelişmeler yaşandı. 2007-2008 yılında yapılan desteklemeler sayesinde kaba yem üretimi konusunda büyük mesafe kat edildi. Bakanlığımız meralardan yararlanmayı bir hedef olarak belirledi. 2006 yılından sonra da Bakanlık kaynaklarını kullanarak İl Müdürlükleri eliyle mera ıslah projeleri yürütülmeye başlandı. 2012 den sonra da ıslah amaçlı kiralamalar ile ilgili yeni uygulamalar başlamış oldu” diye konuştu.

Güldal sözlerine şöyle devam etti:

“Meralarımıza sahip çıkmalıyız. İzmir olarak büyük bir mera alanına sahip olmasak da ot verimi çok yüksek kıymetli meralarımız var. Potansiyelimiz de var. İzmir’de %95 oranında tespit çalışmaları tamamlandı. İzmir’de 50 bin hektara yakın bir alanda mera tespiti yapıldı. En önemli hedeflerden birisinin mera ıslahı olması lazım. 2006-2008 yılları arasında İl Müdürlüğü olarak 3 mahallede, 535 hektar alanda 235 bin TL’ye yakın ıslah çalışması yapıldı. 2011-2015 yılları arasında 2 mahallede 160 hektar alanda toplam 559 bin TL harcama yapılarak ıslah projeleri tamamlandı. Bergama ilçemizde halen devam eden proje ise Bakanlığımızın 526 Bin TL’lik desteğiyle bu sene başlatıldı. Sonuçlar şimdiden memnuniyet verici. Böyle projelerin sayısının artırılarak meraların hayvancılığa katkısını çoğaltmak istiyoruz. Islah çalışmaları konusunda İzmir’e verilen desteklemeler için Bakanlığımıza teşekkür ediyorum”

3 gün süren toplantıların sonunda 4342 Sayılı Mera Kanunu uygulamaları konusunda İzmir ilinde gerek İl Mera Komisyonu gerekse İlçe Teknik Ekiplerinin ortak akıl ve standart ile hareket etmesi, yeniden yapılacak olan tespit ve tahsis çalışmalarında uygunluk sağlanması, mera ıslahı konusunda yeni projeler üretilerek daha fazla alanın hayvancılığa kazandırılması hedefleri belirlendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz