Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği 5 ildeki 13 ova, ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlendi.
Bakanlar Kurulu, Ankara, Balıkesir, Bolu, Malatya ve Uşak illerindeki 13 ovayı ‘büyük ova koruma alanı’ olarak ilan etti. Konuya ilişkin 2018/11231 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Söz konusu 13 ova; tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla gelişmesi gerekçesiyle, büyük ova koruma alanı olarak ilan edildi.
Bakanlar Kurulu tarafından ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlenen ovalar şunlar oldu:
“Gölbaşı Ovası (Ankara), Kahramankazan Ovası (Ankara), Bigadiç Ovası (Balıkesir), Burhaniye Ovası (Balıkesir), Gökçeyazı Ovası (Balıkesir), Sındırgı Ovası (Balıkesir), Bolu Ovası (Bolu), Erkenek Ovası (Malatya), Fındıkköy Ovası (Malatya), Kurucaova Ovası (Malatya), Gedikler Ovası (Uşak), Akdamar Ovası (Van), Muradiye Ovası (Van).”
Fakıbaba: “192 ovaya 13 ova daha ekledik”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 13 ovanın ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlenmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Verimli tarım arazilerinin korunması ve amacı doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılmasının, tarımsal üretimimiz açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:
“Bu amaç doğrultusunda geçen yıl başlattığımız uygulamayla; tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının önüne geçmek amacıyla ovalarımızı Bakanlar Kurulu kararları ile “büyük ova koruma alanı” olarak belirliyoruz.
Bu kapsamda geçen yıl toplam 192 adet büyük ovamızı koruma altına almıştık. Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ilimizdeki 13 ovayı daha ‘büyük ova koruma alanı” olarak belirlemiş olduk.
Bu kararla beraber koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 205 oldu. Böylelikle ülke genelinde 6,23 milyon hektarlık alanı koruma altına almış olduk.
Ayrıca ilk planda 38 ova olmak üzere yapacağımız yeni değerlendirmelerle bu yıl içinde koruma altına alacağımız büyük ova sayısını daha da artırmayı hedefliyoruz.
Büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalarımız, adeta tarımsal sit gibi koruma altına alınmış oluyorlar. Bu ovalarımız artık amacı dışında kullanılamayacak; sadece tohumların atıldığı ve bereketin fışkırdığı topraklar haline gelecek.
Biz toprağımızı milli servet olarak görüyoruz. Bu doğrultuda topraklarımızın korunması ve geliştirilmesine yönelik diğer çalışmalarımızla beraber ülkemizde ekilmedik bir karış toprağın kalmamasını amaçlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde geliştirerek sürdürecek; böylelikle topraklarımızı verimli bir şekilde değerlendirmiş olacağız.”