Satın alınan her 5 üründen biri market markalı

0
652
Photo: Pixabay/igorovsyannykov

Son dönemdeki fiyat artışları tüketicinin alışveriş sepetinde özel markalı ürünlerin (Private Label) ağırlığını artırdı. 2018 yılının Ocak-Ağustos döneminde her 5 Liralık market alışverişinin 1 Lirası private label ürünlere harcandı. Özel markalı ürünler sektörü yüzde 25 büyüdü. Bu dönemde indirim marketleri yüzde 36 büyürken, zincir marketlerin büyüme oranı yüzde 9, yerel marketlerin ise yüzde 6’da kaldı. 

Perakende sektörü, Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği’nin (PLAT) bu yıl 4.’sünü düzenlediği Private Label Zirvesi’nde buluştu. Market zincirleri ile marketlere özel üretim yapan private label üreticilerini bir araya getiren zirvede son dönemde yaşanan fiyat artışları karşında tüketicinin alışveriş sepetinde özel markalı ürünlerin (Private Label) ağırlığının arttığı vurgulandı.

Alım gücünün düştüğü dönemlerde tüketicinin daha uygun fiyatlı private label ürünlere yöneldiği belirtilirken önümüzdeki dönemde bu alandaki büyümenin sürmesinin beklendiği açıklandı. Sanayici üretim maliyetlerindeki artıştan, perakendeci ise kâr marjlarının düşüklüğünden yakınırken çözüm yolunun karşılıklı anlayış ve uzlaşmadan geçtiği vurgulandı.

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, “Rekabetin zorlaştığı ve üretim maliyetlerinin arttığı bir ekonomik yapıda sanayicilerimizin ayakta kalması ancak karşılıklı anlayış ve uzlaşma ile mümkün olabilecektir. Özel markalı ürünler yani Private Label son dönemde hızla büyüyor ancak sürdürülebilir ve kalıcı büyüme için üretici ve perakendeci arasında bir uzlaşma zemini oluşturmamız gerekiyor” dedi.

BİM COO’su Galip Aykaç, “Private label üreten ve satanlar olarak en şanslı dönemimizdeyiz” şeklinde konuşurken, A 101 CEO’su Erhan Bostan ise “Tedarikçilerimizin maliyetleri bizim maliyetlerimiz demek. Biz de bu süreçte tedarikçilerimizle daha yakın ilişkide olmak, maliyeti artıran unsurları yeniden gözden geçirmek, finansal kaynakları paylaşmak gibi noktalarda destek olarak orta noktada buluşabiliriz” dedi.

İndirim marketleri yüzde 36 büyüdü

Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç, 2018 yılında Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı ve Private Label trendleri araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre indirim marketleri geçtiğimiz dönemde yüzde 36 büyürken zincir marketlerin büyüme oranı yüzde 9, yerel marketlerin ise yüzde 6’da kaldı. Market fiyatlarındaki artışın TÜİK’in açıkladığı enflasyonun 5 puan üzerinde kaldığı görülen araştırmada marketlerde satılan özel markalı ürünlerin payının yüzde 19,9’a ulaştığı dikkat çekti.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de en çok inovatif üretim yapan işletmelerin KOBİ’ler olduğu en fazla inovatif ürünün ise kuruyemiş, bar ve dondurma segmentlerinde gerçekleştirildiğiydi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz