Migros Grubu’nun, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ile birlikte sokak hayvanlarının sağlığı ve beslenmesi için 6 mağazasında başlattığı işbirliği, Türkiye genelinde 205 mağazaya yayıldı.
2014 yılında 6 pilot mağaza ile başlayıp, bugün Türkiye çapında 205 Migros mağazasına yayılan proje kapsamında, son kullanım tarihi yaklaştığı için raflardan kaldırılan meyve, sebze, et, şarküteri ve kuru gıda ürünleri, niteliği ve soğuk zinciri bozulmadan muhafaza edilerek aynı gün HAYTAP gönüllülerine teslim ediliyor. Haytap gönüllüleri ise, Migros Grubu mağazalarından yetki belgesi ile aldıkları bu ürünleri yine en kısa sürede ayıklama, pişirme ve temizleme işlemlerine tabi tutarak orman, barınak ve sokakta yaşayan hayvanlarının beslenmesinde kullanıyor.
Konuyla ilgili konuşan Migros Ticaret A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Ahu Başkut; “HAYTAP ile yürüttüğümüz projemizi; sokakta yaşayan küçük canların hayatlarını sürdürebilmeleri için, merhamet değil gereklilik olarak görüyoruz. Mağazalarımızda her gün müşterilerimize en taze ürünleri en hızlı ve en avantajlı şekilde ulaştırıyoruz. Tüketilmeyip kalan ürünlerimizi de aynı tazelikle, HAYTAP aracılığı ile sokak hayvanları ile paylaşıyoruz. Bizim için elbette projenin en kritik noktası sürdürülebilir olmasıydı. Gerekli alt yapıyı kurduk ve organize olduk. Bunun yanında tamamen gönüllülük esası ile bir araya gelen HAYTAP ekibi de Türkiye çapında hızla örgütlenerek son derece motive bir şekilde düzenli alımlar yapmaya başladılar. Gerek mağazalarımıza gelen müşterilerimizden, gerekse sosyal medya kanalından hergün çok sayıda teşekkür alıyoruz.” dedi.
Sokaklarda yaşam mücadelesi veren, sahipsiz hayvanların hayat standartlarını yükseltmek amacıyla MİGROS ile önemli bir protokol imzaladıklarını kaydeden İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonunun Kurucu Üyesi ve HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise ‘Kalan tazeler küçük dostlarımıza iyi gelecek’ sloganı ile başlattıkları projenin önemine değindi. Migros’un kapılarını HAYTAP’a güvenerek açmasıyla, ülke çapında sayısız cana ulaştıklarını ifade eden Şenpolat; “Çöp konteynırlarından, sokaklardan mikroplu, deterjanlı, bozulmuş, küflenmiş yemeklerle hayatta kalmaya çalışan patili dostlarımız, bu proje ile artık taze ve temiz besinlerle beslenebiliyorlar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde tedavi gören ve nesli koruma altında olan, aralarında Şah Kartalların da bulunduğu yabani hayvan bölümlerine bile gıda desteği verebiliyoruz. Sosyal medyadan besleme görüntülerimizi sık sık paylaşıyoruz. Bu proje ile ülke çapında önemli bir farkındalık yarattık” dedi.