Palandöken: “Perakende yasası güncellenmeli”

0
350
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkar ekonominin barometresidir. Onun için perakende sektörünü düzenleyen yasanın içi doldurulmalı. Yasanın tüm maddeleri işlerlik kazanmalı. Böylece fiyat istikrarsızlıklarının düzeleceğine inanıyorum.”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son günlerde özellikle tarım ürünlerindeki fiyat istikrarsızlıklarının düzelmesi için perakende yasasının güncellenmesi gerektiğini belirtti. Geleneksel perakende sektörü bozulduğu için tüm imkanların tekelci zihniyetin elinde olduğunu savunan Palandöken; “Mevsimsel ve doğal afetleri bahane ederek bu ürünleri satmamak çözüm değil. Fiyatları makul seviyeye indirip vatandaşı rahatlatmak yerine satmamayı tercih ederlerse fiyatlar düşmez, aksine daha da yükselir. Piyasanın düzeni ancak arz talep dengesiyle kurulur. Şimdi zeytinyağının kilosu 20 TL civarındayken patlıcan 15 TL’den satılıyor. Bir kilo yağdan on kez yemek yapılsa patlıcandan bir kez yemek yapılıyor. Vatandaşımız sebzeyi yağdan daha pahalıya almış oluyor. Tüketici markette bir fileyi dolduramıyor ancak verdiği parayla mukayese edince de sofraya bir şey koyamıyor. Vatandaşlarımız biraz fedakarlık edip tüketebileceği kadar almalı ve arz talep dengesindeki fiyat istikrarına katkı sağlamalı” diye konuştu.

Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke

Ülkemizin meyve sebze üretiminde oldukça başarılı ve kendi kendine yetebilecek bir konumda olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı, perakende sektörünü düzenleyen yasanın bütün maddeleriyle işleve girmesini, bu konuda gelişmiş ülkelerin örnek alınmasını istedi. “Benim param var, 10 bin tane mağaza açarım” anlayışının yanlış olduğunu dile getiren Palandöken; “Herkes istediği kadar mağaza açabilir ama açtıkları yerin önündeki küçük sermayeyi yok etmemeli. İşte o zaman karşımıza tekelci zihniyetin sorunları çıkıyor. Ülkemiz dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkeler arasında. Doğal afetlerden kaynaklı bir haftalık gerilim süreci yaşanması açıklanabilir bir durum. Ancak genel anlamda tüm sektörlerdeki fiyat istikrarının sağlanması ve piyasanın terbiye edilmesi perakende sektörünü düzenleyen yasanın güncellenmesine bağlı. Öte yandan fiyatların düşmesi için Tarım Bakanlığı da tarımsal üretimi daha cazip hale getirmeli. Orta yol bulunursa tüm sorunların çözüme kavuşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz