Gıda zehirlenmeleri ve yaz ishalleri

0
1276
Prof. Dr. Özer Ergün / İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı - Gıda Güvenliği Platformu Kurucusu / [email protected]

Yakın çevremize bir baktığımızda hemen, hemen herkesin hayatında bir kez zehirlendiğini ve çok kereler, yaz ishaline yakalandığının görürüz. Bunda da en önemli neden tabii ki, yediğimiz, içtiğimiz gıdalar olmaktadır. Gıda zehirlenmeleri hafif belirtilerle atlatılabileceği gibi ağır durumlarda pekâlâ ölüme neden olurlar.

Gıda zehirlenmelerinde sebeplerin çok olması konuyu daha da önemli bir hale getirmektedir. Çeşitli mikroorganizmalar, toksinler, parazitler, mantarlar ve kimyasal madde kalıntıları bunların en başta gelen sebepleridir. Aracılar da; dışkı, su, toz, sinekler ve böceklerdir.

“ Tamam, ama zehirlenmelere karşı en iyi nasıl korunabiliriz?” diyorsanız lütfen şu önerilerimizi iyi dinleyin.

Gıdaları, bilhassa hayvansal kökenli olanlarını çok iyi pişirmeden yemeyin.

Yiyeceğiniz balık, karides ve midye gibi deniz ürünlerinin çok taze olmasına dikkat edin.

Kıyma, süt ve bunlardan mamul yiyecekleri mutlaka buzdolabında muhafaza edin ve kısa sürede tüketmeye bakın.

Kıymanın buzdolabında en fazla bir gün dayanıklı olduğunu unutmayın.

Derin dondurucudan çıkardığımız tavuk, balık ve kıymayı dışarıda çözündürmeyin. Akşamdan çıkarıp buzdolabında sabaha kadar çözünmeye bırakın.

Kanatlı eti satın alırken son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin. Sıcak mevsimlerde rastgele lokantada tavuklu yemekler yemeyin. Çünkü ateşli ishale neden olan “Salmonella”  isimli zararlı bakteriler en çok tavukta bulunur ve ürerler.

İyi yıkanmadan ve soyulmadan yenen sebze ve meyveler de hem ilaç kalıntıları hem de zararlı mikroorganizmalar yönünden tehlike teşkil ederler.

Bilhassa tatillerde, kaynağını bilmediğiniz suyu içmeyin. Şişelenmiş suları, sıcak çay ve kahveleri tercih edin.

Çiğ kremalı tatlılar, açıkta satılan dondurmalar, iyi pişmemiş köfteler, tekrar tekrar ısıtılan yemekler, şişkin-delik konserveler en yakınımızdaki zehirlenme kaynaklarıdır.

“Peki, her şeye rağmen zehirlendik, bunun en önemli belirtileri nelerdir?” diye de soruyorsanız cevabımız kısaca şöyle olacaktır:

Başlangıçta terleme, mide bulantısı, karın ağrısı bunu takiben de ishal ve kusma en önemli belirtileridir.

Salmonella ve bazı Koli basili enfeksiyonlarına ilave olarak ateş de vardır.

Böyle durumlarda ilk yardım olarak hasta hemen istifra ettirilmeli, arkasından da çay, kahve, tuzlu ayran ve su gibi içeceklerle vücut takviye edilmelidir.

Ateşli ve ağır durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.

Doktorsuz atlatacağınıza inandığınız ishallerde şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız, hafif tuzlu ve şekerli bol suyu hiç ihmal etmemeniz çok önem taşır.

Sağlıklı gıdalarla bir yaz mevsimi geçirmeniz sizi mutlu edecektir, unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz