Bakliyat tüketimi ve sağlıklı beslenme kavramlarını aynı çatı altında buluşturacak olan İstanbul Kalkınma Ajansı 2015 Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu Projesi”, PAKDER (Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği) başta olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca projede geniş katılımlı olarak iştirakçilerimiz de bulunmaktadır.
Proje fikrinin bakliyat ile sağlıklı beslenme konulu bir platforma dönüşümü hikâyesinde; Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılının bakliyat yılı olarak ilan edilmesi ve 29 Eylül 2010 Tarih 27714 sayılı Resmi Gazete’de “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” adı altında yayımlanan 2010/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi etkili olmuştur.
Projenin amaçları;
- Bakliyat ürünleri sektöründe üniversite, sanayi üretici ve kamu olmak üzere tüm ayakların bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır.
- Projede bakliyat ürünlerinin sağlığa faydalarına ilişkin görsel ve işitsel bilgi teknolojileri vasıtasıyla tüketicilerin bakliyatı sofralarında alışılagelmiş tüketimlerinin dışında da tüketebilmeleri için farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.
- Ayrıca gıda sanayinin yeni ürün formülasyonlarında bakliyattan elde edilecek katma değerli ürünlerden yararlanması için bilimsel araştırmaların yapılması da amaçlanmaktadır.
Proje ile hedefimiz; kullanışlı, besleyici ve düşük maliyete sahip bakliyatın sağlık üzerine etkilerinin vurgulanarak tüketicilerde bir farkındalık yaratılması, diyetlerinde daha çok yer alması ve katma değerli yeni bakliyat ürünlerinin geliştirilerek gıda sanayinde bir bileşen olarak kullanım alanlarının artırılmasıdır. Ayrıca günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdüren obezite ile mücadele konusunda sağlık harcamalarının azaltılması yönünde yaratacağı olumlu etkinin yanı sıra; bakliyat üretiminin de artması, dışa bağımlılığın azalması ve kuşkusuz ülkemizin küresel anlamda rekabet edebilirlik gücüne sağlanacak destek sağlanması beklenilmektedir.
“Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu” ve proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler;
- Proje kapsamında öncelikle “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu” kurulmasıdır.
- Projede gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalarda İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünde nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, fasulye bakliyatlarının ön işlem görmüş unlarının ekmek, kek gibi çeşitli fırın ürünleri, pizza hamuru ve ekstrüde atıştırmalık gıdalarda kullanımı incelenmektedir. Ürünlerin duyusal ve kimyasal kalite özelliklerinin yanı sıra raf ömrü üzerine etkileri ve sağlıklı bileşenlerdeki artışlar da incelenmektedir. Ayrıca projede yer alan bakliyatın protein ve çözünür ve çözünmez lif izolasyonları gerçekleştirilerek; katma değerli yeni ürünler eldesi üzerinde araştırmalarımız sürmektedir. Özellikle bu ürünler doğal bir protein veya diyet lifi kaynağı olarak ayrı ayrı gıda sanayinin kullanımı için fırsatlar oluşturacak; et mamulleri, peynir, makarna, atıştırmalık gıda ve ekmek gibi ürünlerde bir bileşen olarak değerlendirilebilecektir.
- Projede yaygınlaştırma faaliyetleri olarak proje web sitesi, kitap, broşür ve afişler hazırlanarak yayımlanacaktır. Projenin web sayfası: http://www.bakliyatye.com
- Toplumda farkındalığın arttırılmasına yönelik, “Fokurdayan Tencere” isimli bakliyat ürünlerine ilişkin belgeselin çekilerek okullarda gösteriminin sağlanması, obeziteye karşı köşe yazarları ve diyetisyenler aracılığıyla hazırlanan bakliyat içerikli beslenme programının topluma duyurulması sağlanacaktır.
- Ayrıca, bakliyat atölyesinde yapılan farklı yemek tariflerinin yer alacağı yemek tarifleri ile bakliyatın sağlık ve beslenme üzerine etkilerine ilişkin kitapların yayımlanması ve hastanelere dağıtılması sağlanacaktır. Diğer yaygınlaştırma faaliyetleri olarak bloggerlar ile toplantının yanı sıra çeşitli röportaj etkinlikleri de düzenlenmektedir.
- Proje kapsamında bir “Bakliyat ve Sağlık” sempozyumu düzenlenecektir. Ayrıca projemizde elde edilecek bilimsel verilerin ulusal ve uluslararası bir fuar, kongre veya sempozyumda sunulmasıyla kamuoyu ve toplumun bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.
Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu, ülkemizde ilgili kamu kurumlarından, sektördeki birlik, dernek ve üniversitelere kadar pek çok kurumu bir araya getirmiştir. Bu proje ile bir araya gelecek kurumlar tarafından oluşturulacak çatı altında, sektörün sorunlarına odaklı çözümler üretilecek, sektörün ihtiyacı olan araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülecek ve üretilen bilgi ve teknolojilerin, gerek toplum gerekse ilgili tüm kurumlarla paylaşılması mümkün hale gelecektir.