Ambalaj üretiminde ilerlerken, geri toplamada sınıfta kalmayalım

0
2945
Nur Coşkun İstanbulluoğlu / [email protected]

Ambalaj çöp değil, geri toplanabildiği oranda ekonomiye ve doğaya katkı sağlar.

Japonya’da ambalajların geri toplanması oranı yüzde doksanları ve Avrupa’da yüzde 80’leri aşmışken, ülkemizde bu oran sadece yüzde 40’larda…

Ülkemizde yaşlılar, gençler ve çocuklar geri toplama işine daha fazla özen gösterirken, orta kuşak bu konuya daha az duyarlı. Gençler bu işin eğitimini aldıkları için, yaşlılar geçmişte yokluk dönemleri yaşadıkları için tutumlu olmayı biliyor. Orta kuşak ise daha rahat ve bu konuda diğer iki kuşak kadar bilinçli davranmıyor. Araştırmalar öyle diyor.

Türkiye global ambalaj dünyasında ilk onun içinde zirveye doğru gidiyor. Bir de geri toplama kültüründe aynı hızlı gelişimi yakalayabilse, ekonomiye ve çevreye katkısı çok daha büyük olacak.

Her ürün bir gün ambalaja girecek

Organize perakende sektörünün hızlı gelişimi ambalaj tüketiminin artmasına büyük katkı sağladı. Ürün rekabetinde ambalaj önemli bir unsur oldu. Üstelik bir defalık kullanıma uygun geliştirilen ambalajlarla ürün israfı önlenebiliyor.

Artık dünyanın gelişmiş ülkelerinde ambalajsız ürün satmanın imkansız olduğu bir dönemde hızla yol alıyoruz. Her şeyin dijitalleştiği bir ortamda ambalaja girmeyen bir ürünün satılabilme imkanı neredeyse yok.  Gıda ürünlerinden çimento, boya, alçı gibi inşaat malzemelerine, kozmetik ürünlerden tarım, tekstil ve hatta otomotiv ürünlerine her sektörde kullanılan ürünlerin bir ambalaja ihtiyacı var.  Teneke, karton, koli, cam, plastik, ahşap binlerce ambalaj üretiliyor.

Ambalaj gelişmişliğin göstergesi

Dökme ürünler olarak adlandırılan kuru bakliyat, un, şeker, pirinç gibi ürünler de kiloluk ambalajlarla satılmaya başlanıyor. Peynir gibi hassas gıda ürünleri de yakın zamanda ambalajsız satılamayacak. Bunlar modern dünyanın parçası olan her medeni ülkede izlenen güzel adımlardan…

Bir ülkede ambalaj kullanımındaki yaygınlık derecesi, modernleşmenin göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren ipuçlarından biri, ambalaj çeşitliliği. Ayrıca gelişmişlikle ambalaj tüketimi arasında doğrudan bağlantı var.

Dönüştürülemez ambalaj yok

Ambalaj sanayicileri uyarıyor; çöpe gitmeden ambalaj maddesini dönüştürebilmeyi süreklilik içinde uygularsak ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlarız.

Ünlü Fransız Kimyacı Antoine Lavoisier’in “Kütlenin Korunumu Yasası”na göre “doğada hiçbir şey kaybolmaz dönüşür ve dönüşen madde miktar olarak aynı kalır.” Bu yasa da gösteriyor ki her şeyi dönüştürerek toplumun yararına olacak bir şekilde kullanabiliriz.

Doğadaki en güzel geri dönüşüm örneklerinden biri metaldir. Metal sonsuz geri dönüşümlüdür ve hiç kayba uğramaz. Binlerce kez geri dönüştürülerek yeni bir ürün yapılabilir. Üstelik her dönüşümde imalat maliyeti azaltılabilir. Plastik, kağıt ve cam gibi maddeler de geri dönüşümde yüzde yüz yeni ürün olabilme başarısı yakalayabilmektedir. Hatta iki malzemenin yüzeylerinin birleştirilmesi ile elde edilen kompozit ambalajlar denilen süt kartonu gibi  ambalajlarda kayba uğrasa bile dönüştürülebiliyor. Unutmayalım ki; geri dönüşümle daha az karbon salımı ve daha az maliyetle yeni ambalaj üretimi mümkün olur.

Ambalajın çöp olmadığı bilincinin gelişmesi  ve toplumda yaygınlaştırılması gerek. Her tür ambalajın bir ekonomik değeri olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Ürünlerin ambalajlarını çöpe atarken onun daha az bir gayretle tekrar kullanılabilecek bir değer olduğunu hatırlamalıyız.

Sanayicilere ve topluma düşen görev

Geri dönüşüm sistemde eğitimin en alt basamaktan başlayarak yaygınlaştırılmasına, tüketicilerin bilinçlenmesine ve ulusal bilincin gelişmesine büyük ihtiyaç var. Çünkü çevreyi ambalaj değil bilinçsiz insan kirletiyor. Eğitim, bilinç ve inanç bu meselede kilit süreç. Tüketici, eğitim kurumları ve sanayici kendilerine düşeni yaptıklarında atık kazanım ekonomisinin değeri daha fazla bilinecek.

Dumansız Türkiye olma yolunda uygulanan devlet politikası ambalaj geri kazanımında da kararlılıkla, sistem dahilinde uygulanabildiği oranda başarılı sonuçlara hızla ulaşılacaktır. 

Türkiye global ambalaj dünyasında hızla ilerlerken, bir de geri toplayabilse…

Tohum doğaya, ambalajlar dönüşüme, atıklar çöpe bilincinin yaygınlaşması dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz