Yeni büyük güç ve değişen dünya dengeleri

0
916
Fatih Oktay’ın “Çin” adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle çıktı.

Fatih Oktay’ın, Çin adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan eser, bugünkü konumuna yaklaşık 35 yıl boyunca yılda ortalama yüzde 10 büyüyerek gelen Çin ekonomisinin gelişimini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

Çin ekonomisi 2015 yılına, ülkelerarası fiyat farklılıklarını hesaba katarsak, ABD’nin önünde dünyanın en büyük ekonomisi olarak girdi. 80’li yıllarda ekonomisi Türkiye ile karşılaştırılabilir büyüklükte olan Çin günümüzde ise dünyanın:

– En büyük ihracatçısı,

– İkinci büyük ithalatçısı,

– En büyük döviz rezervlerine sahip ülkesi,

– Dünyanın en büyük araba üreticisi ve pazarı,

– En büyük televizyon üreticisi ve pazarı,

– En büyük demir-çelik üreticisi ve pazarı,

– En çok internet kullanıcısı olan ülkesi,

– En büyük elektronik ticaret hacmine sahip ülkesi…

– Hatta fakir, tutumlu ve az ile yetinen insanların ülkesi diye bildiğimiz Çin, dünyanın en çok lüks mal tüketilen ülkesi konumunda bulunuyor.

Birçok hammaddenin dünya fiyatları Çin ekonomisinin durumuna göre belirleniyor. 2016 yılının başında görüldüğü gibi, Çin hisse senedi piyasalarındaki çalkantılar, başta ABD olmak üzere tüm dünya piyasalarına hızla yansıyor. Bu durum da dünyadaki hemen her ülkeyi, kurumu, bireyi ekonomik ve siyasal anlamda dünyanın yeni büyük gücü olarak öne çıkan Çin’in etki alanına sokuyor.

Dünyanın ekonomik ve giderek politik merkezinde Çin ve çevresinin bulunduğu yeni bir düzene yönelmesinin yakın geleceğin güçlü olasılıkları arasında yer aldığını aktaran Oktay, yalnız iş dünyası veya uluslararası politika analistlerinin değil, herkesin Çin’i ve Çin’in yükseliş sürecini anlaması, bunun kendi yaşam alanında yaratacağı tehdit ve fırsatları belirlemesi ve planlamalarını ona göre yapması gerektiğinin altını çiziyor.

Büyüme hızı, ulusal tasarruflar, orta gelir kapanı, yönetim sistemlerinin merkeziyetçilik düzeyi ve kişi bağımlılığı gibi konularda Çin, gelişmekte olan ülkelere ve ekonomik-politik gelişme süreçleri üzerinde düşünenlere yararlı ipuçları sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz