Türkiye’nin Kelebekleri Arazi Rehberi

0
2595
Türkiye’nin Kelebekleri Arazi Rehberi

Kelebek gözlemcilerinin dört gözle bekledikleri Türkiye’nin Kelebekleri Arazi Rehberi artık kitabevi raflarında…

Türkiye’de dağılım gösteren 377 kelebek türünün her birinin Türkçe ve bilimsel adları, arazide tanımlamada kullanılabilecek ipuçları, uçuş dönemleri, yaşadıkları habitatlar, Türkiye’deki dağılımları ve tırtıllarının beslendiği bitkilerle ilgili detaylı metinler içeren bu önemli rehber Ahmet Baytaş tarafından yazıldı. Rehber, Doğa Koruma Merkezi tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (UNDP GEF SGP) desteğiyle basıldı ve daha fazla kişiye ulaşmak için  kitapçılarda erişime sunuldu.

Türkiye, 50’ye yakını endemik (yalnızca ülkemizde görülen), yaklaşık 380 kelebek türüyle Avrupa’nın en zengin kelebek faunasına sahip ülke. Hatta bazı bölgelerimiz bir ülke kadar kelebek türüne sahip, örneğin Artvin’de görülebilen kelebek sayısı, Slovenya, İsveç, Finlandiya’dan daha fazla.  Aynı zamanda da Türkiye’deki neredeyse 10 kelebek türünden birinin nesli yok olma tehlikesinde. Bu rehber Türkiye’nin kelebeklerinin tanınması ve korunması için önemli bir araç olacak. Son yıllarda giderek artan kelebek gözlemciliğinin yaygınlaştırılmasına ivme kazandıracak.

Çocuklardan yetişkinlere herkesin kullanacağı bu arazi rehberi, çok sayıdaki fotoğraf ve barındırdığı detaylı bilgiyle arazi gözlemlerinde büyük kolaylık sağlayacak.

Ahmet Baytaş kimdir?

Ahmet Baytaş, Artvin’de Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bir köyde doğdu. 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABD’ye giderek önce Illinois Universitesi’nde yüksek lisansını, ardından da City University of New York’ta doktorasını tamamladı. Halen New Jersey eyaletinde Montclair State Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yapıyor.  

Uzun yıllardır tutkulu bir kuş ve kelebek gözlemcisi olan Baytaş, bir dönem Kuzey Amerika Kelebek Birliği’nin Kuzey Jersey şubesi başkanlığını da yaptı. Türkiye ve özellikle ABD’de, kelebeklerin arazide tanımlanması ve korunması üzerine sayısız arazi ve eğitim çalışmalarına katılan Baytaş, son zamanlarda hem Kosta Rika hem de Amazon Havzası’nda yaşayan kelebeklerin habitat, dağılım ve ekolojisi üzerinde çalışıyor.

DKM ile birlikte birçok eğitim ve araştırma çalışması gerçekleştirmiş olan Ahmet Baytaş, DKM’nin kelebek koruma çalışmalarına da gönüllü destek veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz