Ana Sayfa Tarım Biyoçeşitlilik Türkiye Yerel Buğdayları Sempozyumu

Türkiye Yerel Buğdayları Sempozyumu

0
1700

Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğinde 20-22 Aralık 2018 tarihleri arasında Bolu’da gerçekleştirilecek olan Türkiye Yerel Buğdayları Sempozyumu, araştırmacı Mirza Gökgöl’ün 1925’lerde başlayan çalışmalarından bu yana, kesintilerle de olsa popülerliğini koruyan Türkiye Yerel Buğday Çeşitlerindeki son durumu kayıt altına almayı amaçlıyor.

Buğday yerel (köy) çeşitlerinin gıda güvenliği ve buğday ıslahının sürekliliğinin sağlanmasındaki önem günden güne artıyor. Türkiye’de bitki genetik kaynakları ve özellikle buğday genetik kaynakları araştırmalarının öncüsü olan Mirza Gökgöl’ün 1925’lerde başlayan çalışmalarından bu yana, Türkiye Yerel Buğday Çeşitleri bazı kesinti dönemleri dışında, popülerliğini korumaya devam ediyor.

Önemli gen kaynaklarından olan Yerel Buğday Çeşitlerinden bugün de buğday ıslahında yararlanma imkanları bulunuyor. Bugün Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak vb. ülkelerde halen ekimi yapılan bu yerel çeşitlerin hem ıslah çalışmalarında hem de doğrudan ekilerek yararlanılabileceği kabul ediliyor. Dahası son zamanlarda sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel çeşitlerin bu açıdan değerlendirilmesi de zorunlu hale geldi.

Bu bağlamda düzenlenen ve 20-22 Aralık 2018 tarihleri arasında Bolu’da yapılacak olan, Türkiye Yerel Buğdayları Sempozyumu, Türkiye’nin buğdaydaki önemini vurgulayarak bu konudaki rekabetçi gücünün artırılmasına katkıda bulunmayı, yerel (köy çeşidi) buğdayların özellikle çevresel baskı unsurlarına karşı dayanıklılıklarının ve sağlık-beslenmede olan üstünlüklerinin vurgulanmasını amaçlıyor.

Aynı zamanda sempozyumda; konu üzerinde çalışan bilim insanları ve konunun diğer paydaşları bir araya getirerek Türkiye Yerel Buğdayları hakkındaki son durumun kayıt altına alınması da hedefleniyor.

Katılımın ücretsiz olduğu sempozyumda ele alınacak konular arasında;

Cumhuriyetten günümüze buğday çalışmaları, Buğday yerel çeşitlerinin muhafazası, Buğday yerel çeşitlerinin beslenme ve kalite değeri, Buğday yerel çeşitleri üretiminin sosyo-ekonomik yönü, Buğday yerel çeşitlerinin artı değerleri, pazarlama sorunları ve çözüm yolları ile Kavuzlu (eski) buğdaylar bulunuyor.

Sempozyumu destekleyen kuruluşlar arasında; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, FAO, Uluslararası Mısır ve Buğday Islahı Merkezi (CIMMYT) ve Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) yer alıyor.

Sempozyum yeri: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampüsü Kongre Merkezi

Tarih: 20-22 Aralık 2018

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz