Türk kahvesinin 1517 yılından günümüze yolculuğu

0
1756
Türk kahvesinin 1517 yılından günümüze yolculuğu

Türkiye’nin önde gelen kahve kültürü koleksiyonerlerinden Burçin Bendegül’ün yıllarca biriktirdiği özel koleksiyonundan derlenen eserler, İstanbul  Airport Alışveriş Merkezi  fuaye alanında 7 Kasım tarihinden itibaren sergilenmeye başlandı.

img_3239Yavuz Sultan Selim zamanında, Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından 1517’de saraya getirilen kahve saray mensuplarınca çok beğenildi. Zamanla Osmanlı paşalarının ve zenginlerin evlerinde de pişirilmeye başlanan kahveye halkın ilgisi de her geçen gün arttı. Böylelikle başlangıçta saraydaki üst düzey görevlileri, devlet adamları ve halkın ileri gelenlerinin tükettiği kahve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez içeceği olarak baş köşelerdeki yerini aldı.

Türklerin “kara altın” ya da “Müslüman şarabı” denilen bu gizemli çekirdekleri tüketmek için kullandıkları farklı pişirme tekniği ile “Türk kahvesi” terimi doğdu.

Geçmişten günümüze kahvenin tarih içindeki yolculuğunun anlatıldığı sergide, Burçin  Bendegül’ün  koleksiyonuna ait olan; 18 ve 19. Yüzyıl dönemini yansıtan tuğralı bakır, gümüş ve tombak fincan zarfları, 19 yüzyıla ait el yapımı yıldız porselen fincanları, Kahve kavurucuları, ahşap kahve değirmenler, sedef kakmalı Osmanlı kahve dibekleri, ahşap kahve değirmenleri, kahve soğudanlığı, Osmanlı dönemine ait tuğralı ahşap,  bakır, gümüş ve pirinç el değirmenleri,  bakır işlemeli mırra kapları, Osmanlı dönemine bakır cezveler, bakır ve pirinç kahvedanlar, bakır ve ahşap kahvelik ve şekerlikler, bakır kahve tepsileri yer alıyor.

img_3255

Airport Outlet Center’daki “Osmanlı’dan Günümüze Kahve Kültürü” sergisi 7 Kasım’dan  21 Kasım tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz