Süzer, gıda bankacılığı panelinde TİDER Destek Market’i anlatacak

0
1378

TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer, WorldFood Istanbul 2016 kapsamında düzenlenen gıda bankacılığı panelinde; gıda, hijyen, temizlik, giysi gibi temel ihtiyaçlara erişimi ücretsiz olarak sağlayan ve işbirliğine dayalı bir kalkınma modeli olan TİDER Destek Market’in işleyişini anlatacak.

İnsanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için çalışmalar yürüten TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) tarafından hayata geçirilen Destek Market projesi, 24. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood Istanbul 2016’da, gıda bankacılığı konulu panelde anlatılacak. Panel, 2 Eylül Cuma günü saat 11.00’de İstanbul Fuar Merkezi, CNR Expo, Hall 2’de başlayacak.

TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer
TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer

TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer’in konuşmacı olarak yer alacağı panelde; gıda, hijyen, temizlik, giysi gibi temel ihtiyaçlara erişimi ücretsiz olarak sağlayan ve işbirliğine dayalı bir kalkınma modeli olan TİDER Destek Market’in işleyişi hakkında bilgi verilecek. Panelde ayrıca, istihdam desteği veren TİDER Destek İK programı da anlatılacak.

Panele katılacak olan Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dr. A. Hakan Göker ve CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin de özel sektör açısından gıda bankacılığı deneyimlerini aktaracak.

Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu’ndan Yeşim Pekdüz-Broet ise Avrupa’da gıda bankacılığı ve özel sektörün katılımı hakkında katılımcıları bilgilendirecek.

TİDER ev sahipliğinde ve CHEP Türkiye’nin katkıları ile gerçekleştirilecek panelde, yoksulluğun ve israfın önlenmesinde önemli bir araç olan gıda bankacılığının tanıtılması ve fuar katılımcısı şirketlere kurumsal sorumluluk / sürdürülebilirlik alanında etkili bir iyi uygulama olarak sunulması amaçlanıyor.

1 – 4 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek Fuar süresince TİDER standı da ziyaretçilere açık olacak.

Ekonomi Bakanlığı desteği ile birçok ülkeden alım heyetinin de yer alması planlanan 24. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood Istanbul 2016’ya, 119 farklı ülkeden 360’tan fazla şirketin katılımı bekleniyor.

4 bin 16 aile yararlandı

TİDER verilerine göre 2015 yılında İstanbul Maltepe’de faaliyetine başlayan Destek Market’ten bugüne kadar 4 bin 16 aile yararlandı. Destek Market’ten yapılan alışveriş sayısı ise 8 bin 496’ya ulaştı. 4 bin 16 aileye ulaşan ürün tutarı ise 1 milyon TL’yi aştı.

Ayrıca TİDER’in hayata geçirdiği Destek İK projesi ile 42 kişi çeşitli işlerde istihdam edildi.

Ana sorun: Yoksulluk ve israf

Türkiye’de yoksulluk ve israfın çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken TİDER’in elde ettiği verilere göre, ülkemizdeki hane halklarının %22’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Her 10 evden 2’sinde aileler yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Bir yılda ülke ihtiyacının 4 katı gıda ve hijyen maddesi üretilirken, yılda 325.000 ton gıdanın atığa dönüştüğü tahmin ediliyor. Sadece İstanbul’da her gün 4.000 ton gıda çöpe gidiyor.

Gıda bankası nedir?

Gıda bankası bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesidir.

Firmalar ve kişiler gıda, giysi ve temizlik ürünlerini bu “bankaya yatırır”, ihtiyacı olanlar da bu ürünleri “bankadan çeker”.

Gıda bankacılığı fikrinin doğuşu ve mantığı

Gıda bankacılığı fikri 1967 yılında Phoenix, Arizona’da doğdu.

Kendini yoksullara yardım etmeye adamış bir aşevi gönüllüsü olan John van Hengel, bir gün yiyecek dağıtırken aşevinin çöpünü karıştıran bir kadınla karşılaşır. Kadın yalnız başına çocuklarına bakmaktadır ve onları besleyebilmek için market ve aşevlerinin atıkları arasında bulduğu kullanılabilir durumdaki gıda maddelerinden yararlandığını söyler.

Van Hengel fark eder ki bir tarafta aç ve yoksul insanlar, diğer tarafta ise son tüketim tarihi yaklaştığı veya ambalajı hasara uğradığı için kullanabilir durumdayken atılan, imha edilen tonlarca ürün vardır. Bu çelişkiye dikkat çeken van Hengel çevresindeki marketleri ve üreticileri ikna ederek bu tür ürünlerini bir ücretsiz dağıtım deposuna yatırmalarını sağlar ve ilk gıda bankasını kurar.

Bugün dünya genelinde 30.000’e yakın gıda bankası, 6,5 milyon kişiye 540 bin ton gıda dağıtmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz