İnsanlık hep petrol biterse ne olacağını konuşuyor. Oysa suların canlı hayatı besleyemeyecek duruma gelmesi, bizzat insanın hayatına yönelik en büyük tehdit.
Hayatın, dünyanın yüzde 70’ini kaplayan sularda ortaya çıktığı kesin olarak biliniyor. Ve şimdi dünyanın bütün su varlığı, bu hayatın içinden evrilip gelen bir tür olan insan yüzünden büyük tehlike altında.
İnsanoğlu, gezegendeki tüm kaynaklarla birlikte suları da acımasızca ve hesapsızca sömürüyor, tüketiyor.
Denizlerde aşırı avlanma, kirlilik ve ticari su ürünleri yetiştiriciliğine ek olarak küresel ısınmanın da etkileri görülmeye başlanıyor. Tatlı su kaynaklarımız ise büyük barajlar gibi projelerle, nehir yataklarının değiştirilmesiyle, sulak alanların kurutulmasıyla, şehirlerdeki aşırı su tüketimiyle tehlike altına giriyor.
Suları Nasıl Tükettik? Suların bizi beslemeye devam etmesi için insanlığın ne yapması gerektiğini anlatıyor.
TEMA Vakfı, Avrupa Birliği projesi kapsamında ‘Suları Nasıl Tükettik’ adlı kitabın ikinci basımını gerçekleştirdi. Vakfın 2010 yılı Ocak ayında yayınladığı ‘Suları Nasıl Tükettik’ kitabının 2. Baskısı, yine vakfın Avrupa Birliği tarafından desteklenen Env.net projesi kapsamında 2015 yılı Ocak ayında gerçekleşti. Dünyaca ünlü Worldwatch Enstitüsü tarafından yayınlanan Sularımız ve Okyanuslar Tehlikede isimli iki raporu birlikte sunan kitap dikkatimizi suların canlı hayatı besleyemeyecek duruma gelmesi tehdidine çekiyor ve bu tehdide karşı insanlık olarak neler yapmamız gerektiğini sunuyor.
TEMA Vakfı, Batı Balkanlar ve Türkiye’de Avrupa Birliği’ne aday ülke vatandaşlarının AB ile uyum sürecine etkin katılımlarının sağlanması amacıyla 2012 yılından beri ortağı olduğu Env.net projesi kapsamında, AB müktesebatı başlıklarından su yönetimi konusunda mevzuat uyumu, farkındalık çalışmaları ve kapasite geliştirme etkinlikleri gerçekleştiriyor.
Yayın adı : Suları Nasıl Tükettik?
Kategori : TEMA İş Bankası Yayınları
Yazar : Sandra Postel, Michelle Allsopp, Richard Page, Paul Johnston,David Santillo
Çeviren : Ayşe BAŞÇI
ISBN : ISBN 978-9944-88-787-8
Basım Yılı : I.Basım, OCAK 2010 – 2. Basım, Ocak 2015