Resimli Türkiye Florası

0
1523
Yitik Lale

Türkiye’nin en önemli doğal varlıklarından olan bitki çeşitliliğini tek bir eserde toplamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nın Himayelerinde Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) işbirliğiyle çalışmaları devam eden Resimli Türkiye Florası Projesi’nin ikinci cildi yayınlandı.

Resimli Türkiye Florası

Sahip olduğu yaklaşık 11 bin çeşit bitki türünün üçte biri endemik (ülke topraklarına özgü) olan ve çeşitlilik anlamında neredeyse Avrupa kıtasındaki bitki türlerinin toplamıyla yarışan Türkiye bitki türleri; ilk kez Türk bilim insanlarının çalışmasıyla ve Türkçe olarak dev bir külliyatta toplanıyor. İlki 2014 yılında yayınlanıp, 2023 yılına kadar 10 cildi tamamlanacak külliyat; toplamda 30 cilt olacak.

Resimli Türkiye Florası Projesi, Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) yönetiminde, “Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde” Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları tarafından yayına hazırlanıyor. 53 botanikçi ve 44 bitki ressamının 4 yılda tamamladığı ikinci cilt; çağın gereklerine uygun olarak elektronik bir flora oluşturularak www.turkiyeflorasi.org.tr adresinden de kamuoyuna sunuluyor.

Gelecek kuşaklara bırakılan doğal miras

Büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olan Türkiye’nin bu zenginliğini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve akademik çevrelerin yanı sıra tüm toplumun faydalanacağı bir eser yaratmak amacıyla başlayan projenin ikinci cildi 1080 sayfadan oluşuyor. Kitap hakkında değerlendirmede bulunan Tekfen Holding ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, yıllar önce, uzun bir yola çıktıklarını ve 2014 yılında ilk cildi tamamladıklarını hatırlattı. Projenin Türkçe olması ve kendi alanında bir ilk olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı himayesine alındığını vurgulayan Gökyiğit, “Türkiye’de ortalama 10 günde yeni bir bitki keşfediliyor. Bu doğal mirası yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istiyoruz” dedi.

Yitik Lale

17 bin sayfalık eser, Türk botaniğinin geldiği noktayı gösteriyor

Resimli Türkiye Florası Projesi Başeditörü Prof. Dr. Adil Güner ise uzun yıllar sürecek bir kaynak kitap çalışmasının ikinci cildini tamamlamış olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Yüzlerce bilim insanı ve bitki ressamının titizlikle çalıştığına vurgu yapan Güner,

“İlk kez Türkçe olarak hazırlanan bu çalışma akademik anlamda da gelecek nesillere büyük bir kaynak olacak” dedi. Güner, bitki çizimlerini gerçekleştiren ressamların da proje kapsamında yetiştirildiğini hatırlatarak, “Resimli Türkiye Florası’nın ikinci cildinin tamamlanması tek başına editörlerin, yazarların ve ressamların başarısı olmamıştır. Flora yazımı için gerekli donanımlara sahip bir merkeze ihtiyaç bulunmaktadır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) bu gereksinimi karşılamış ve Türk botanik dünyası için adeta bir bilim merkezi haline gelmiştir” diye konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz