Prizrenliler Fliya Fest’de buluştu

0
918

Kosova Prizren’den Türkiye’ye gelenler ve torunları, Göktürk’te düzenlenen Geleneksel Fliya Fest’te buluştu. Kosova kültüründe önemli bir yer tutan ve 4 saatte pişen lezzetlerinden “fliya”nın pişirilip dağıtıldığı festival, renkli karelere sahne oldu.

fliya_kadinlarRumelili ünlü halk müziği sanatçısı, Kosovalıların “Arif Aga”sı Arif Şentürk, Rüstem Avcı ve Aluş Nuş gibi önemli isimlerin de katıldığı kültürel etkinlik, halaylar, oyunlar ve türkülerle eğlenceli anlara sahne oldu. Kosova göçmenlerini her yıl Mayıs ayında bir araya getiren etkinlikte, geleneksel lezzet Fliya pişiriliyor. Kosovalı kadınların sıra ile tek tek katlarını döktükleri fliya, erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde pişirildi. Fliya’nın pişirilmesinde kullanılacak odunlar ise temsili Kosova Köprüsü üzerinden atın sırtında festival alanına getirildi.

“Kosovalıları bir araya getiriyoruz”

Festival ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Fliya Kosova ve Arnavut kültürü için son derece önemli bir lezzet. Bir nevi bizim alametifarikamız. Şu an gerçekleştirmekten mutluluk duyduğumuz Fliya Fest ise, her yıl Kosovalı kardeşleri bir araya getiriyor’ dedi.

frija

Fliya nasıl yapılıyor?

Peki, Kosova, Balkan ve Arnavut kültüründe önemli bir yer tutan fliya hamuru nasıl hazırlanıyor? İçindeki malzemeler, pişirilmesi ve servisi nasıl yapılıyor?

Arnavutça’da “flija” şeklinde yazılan, Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz