“Irkçılığın hiçbir zaman var olmaması gerekirdi, sırf şimdi azalttınız diye aferin beklemeyin…”

0
935
Nijerya’nın önde gelen genç seslerinden Adichie, National Book Critics Circle Ödülü’ne layık görülen ve başta The New York Times olmak üzere birçok mecmuanın yılın en iyi kitapları listesinde yer alan son romanı Amerikana’yla çağdaş dünya edebiyatının önemli isimleri arasına girmeyi başardı.

Nijerya’nın önde gelen çağdaş yazarlarından Chimamanda Ngozi Adichie, iki gencin uzun yıllara ve farklı kıtalara yayılan destanımsı aşkını anlattığı ‘Amerikana’ romanı Türkiye’de raflarda yerini aldı.

“Irkçılığın hiçbir zaman var olmaması gerekirdi, sırf şimdi azalttınız diye aferin beklemeyin..” Ifemelu ve Obinze, cunta yönetimindeki Nijerya’da yaşayan iki gençtir. Üniversiteleri grevler yüzünden sürekli kapanınca, Ifemelu okulu bitirmek için halasının yanına, Amerika’ya gider. Obinze’nin planı ona katılmaktır ama hem Nijerya hem de Amerika’da yaşanan siyasi karmaşıklıklar yüzünden vize alamaz ve kendini İngiltere’de kaçak bir göçmen olarak bulur. Ifemelu 15 yıl sonra kendine rahat ve güzel bir hayat kurduğu Amerika’dan Nijerya’ya geri taşındığına tutkuları yeniden alevlenecektir.

Özünde bir aşk destanı olan Amerikana, ana karakteri Ifemelu’nun Amerika’ya taşındıktan sonra arkadaşlık ve aşk ilişkileri, kadınla erkeğin toplumdaki yeri ve kültür çatışması üzerine yaptığı ince gözlemlerle bezeli bir roman. Adını Nijerya’da Amerikalılaşmış insanlar için kullanılan terimden alıyor ve Afrikalı kimliğinin Afrika, Avrupa ve Amerika’daki farklı algılarını sorgularken ırk ve ırkçılık üzerine aslında son derece basit ama tam da basit olduğu için örtbas edilebilen meseleleri gözler önüne seriyor. Biri Amerika’ya biri Avrupa’ya giden iki çocukluk aşkı, Ifemelu ve Obinze’nin hikâyesi üzerinden Batılılaşmanın bir yanıyla Batı’ya “maruz kalmak” da demek olduğunu, sözünü sakınmadan anlatıyor.

Nijerya’nın önde gelen genç seslerinden Adichie, National Book Critics Circle Ödülü’ne layık görülen ve başta The New York Times olmak üzere birçok mecmuanın yılın en iyi kitapları listesinde yer alan son romanı Amerikana’yla çağdaş dünya edebiyatının önemli isimleri arasına girmeyi başardı. Büyük yankı uyandıran “Hepimiz Feminist Olmalıyız” başlıklı TEDx konuşmasından sonra sadece edebiyatçı değil, feminist kimliğiyle de ön plana çıkan yazarın Salman Rushdie’den Dave Eggers’a kadar birçok hayranı bulunuyor.

Ödüller: National Book Critics Circle Ödülü, The New York Times Yılın En İyi On Kitabı’ndan biri, NPR “Güzel Okumalar” Kitabı, Chicago Tribune En İyi Kitap, Washington Post Önemli Kitaplar, Seattle Times En İyi Kitap, Entertainmet Weekly En İyi Kurgu Kitap, Newsday En İyi 10 Kitap, Goodreads Yılın En İyisi.

Chimamanda Ngozı Adiche

Chimamanda Ngozi Adichie, 1977’de Nijerya’da doğdu. Nijerya Üniversitesi’nde bir buçuk yıl okuduktan sonra on dokuz yaşında Amerika’ya gidip İletişim ve Siyasal Bilimler2e devam etti. 2003’te John Hopkins Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık, 2008’de de Yale Üniversitesi’nde Afrika Çalışmaları yüksek lisansını tamamladı. 2003’te yayımlanan ilk romanı, Porple Hibiscus (mor Amberçiçeği) Orange Ödülü’ne aday gösterildi; ikinci romanı Yükselen Güneşin Ülkesinde 2007’de aynı ödülü aldı. 2013’te yayımlanan Amerikana, National Book Critics Ödülü’ne layık görüldü. 2012’de “We Should All Be feminist” (Hepimiz Feminist Olmalıyız) başlıklı TEDx konuşmasıyla ses getiren Adichie, Nijerya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz