Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi

0
1566

Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi kitabında, son literatür bilgileri ışığında GİS hastalıkları hakkında teorik bilgilere ve tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarına yer verilerek bu alanda hizmet veren sağlık çalışanlarına öneriler sunuluyor.

Editörlüğünü Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Akbulut’un üstlendiği “Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi” kitabı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri tarafından satışa sunuldu.

Gastrointestinal Sistemin tanıtımı ve işleyişi ile başlayan kitapta, diş çürüklerinden başlayarak, pankreas, karaciğer ve özofagus hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tanımı, tanısı ve tedavisine yer veriliyor.

Son literatür bilgileri ışığında GİS hastalıkları hakkında teorik bilgilere ve tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarına yer verilen kitap aynı zamanda, bu alanda hizmet veren sağlık çalışanlarına da öneriler sunuyor.

Tanıtım metninden:

“Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlanması, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılması olarak tanımlanmakta olup; hastalıklardan korunma ve kaliteli bir yaşamın sürdürülmesi yönünden en temel koşulların başında gelmektedir. Sağlık uygulamalarının düzeltilmesi ve beslenme tedavisine önem verilmesi; önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır. Bu bağlamda hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenmenin önemi her geçen gün artmaktadır.

Organizmaya alınan besinler gastrointestinal sistem (GİS) yoluyla vücutta kullanılabilir formlara dönüşmektedir.  Gastrointestinal sistem üst ve alt GİS olarak iki kısımda incelenir. Üst GİS; ağız boşluğu, farenks, özofagus ve mideden oluşurken alt GİS; ince bağırsak (duedonum, jejenum ve ileum), kalın bağırsak (çekum, kolon ve rektum) ve anüsten oluşur. Karaciğer, safra kesesi ve pankreas birlikte hepatobiliyer sistem olarak tanınmakla birlikte sindirime yardımcı organlardır.

Gastrointestinal sistemde görevli her bir organ gerek GİS’in, gerekse vücudun optimum şartlarda çalışabilmesi için önemli görevlere sahiptir. Bu nedenle GİS’de görevli organlarda ortaya çıkabilecek her bir problem vücudu olumsuz etkilemektedir. Tıbbi beslenme tedavisinin hem hastalık gelişiminin önlenmesinde, hem de hastalık geliştikten sonra hastalığın iyileşme sürecinde etkin rolü vardır.

Bu kitapta, son literatür bilgileri ışığında GİS hastalıkları hakkında teorik bilgilere ve tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarına yer verilerek bu alanda hizmet veren sağlık çalışanlarına öneriler sunulmuştur.”

Editör: Doç. Dr. Gamze Akbulut

Yayınevi: Ankara Nobel Tıp Kitabevleri

Basım Yılı: 2017

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz