Türkiye’nin 15 ilinde 131 devlet okulunda başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle, 4 yılda 90.000 gencin fiziksel aktiviteye katılımını sağlayan Coca-Cola İçecek (CCI), TİSK’in “Yenilikçilik Ödülü”ne layık bulundu.
Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu; Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 ülkede 25 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek (CCI), gençlerin aktif yaşam konusunda farkındalığının artırılması, yaşam boyu spor yapma alışkanlığının ve kültürünün geliştirilmesi amacıyla başlattığı “3.2.1 Başla!” projesiyle, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri’nde, Yenilikçilik Ödülüne layık bulundu.
Ödülü, CCI İcra Kurulu Üyesi ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla D. Yerlikaya alırken, yaptığı konuşmasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması sırasında vurgu yaptığı “marifet iltifata tabidir” sözünün altını çizdi. Müzezzinoğlu’nun sözüne ithafen Yerlikaya: ‘’İltifata tabi olan, projenin gerçek kahramanları ve gönülden destekçileri beden eğitimi öğretmenlerimizdir’’ dedi.
2013 Eylül ayından bu yana; İstanbul, Bursa, Mersin, Elazığ, Sakarya, Ordu, Van, Hatay, Erzincan, Muğla, Erzurum, İzmir, Balıkesir, Aksaray ve Tekirdağ’da sürdürülen program ile beden eğitimi öğretmenlerinin liderliğinde hayata geçirilen projelerle 10-17 yaş arası 90.000 gencin fiziksel aktivitelere katılmaları sağlandı. Kısıtlı imkânlara sahip, dezavantajlı bölgelerde uygulanan sosyal sorumluluk projesi ile 5’i özel eğitim statüsünde olan 131 devlet okuluna destek verilerek, 152 Beden Eğitimi Öğretmeni ile çalışmalar gerçekleştirildi.
Uygulama nasıl yapıldı?
3.2.1 Başla! Projesi kapsamında, pilot illerde yaklaşık 400 beden eğitimi öğretmeni bilgilendirildi. Programın temel değerleri olan fiziksel aktiviteye katılım, olimpizm ve gönüllük konularında atölye çalışmaları yapılarak beden eğitimi öğretmenleriyle ortak bir dil ve yaklaşım oluşturuldu. Bilgilendirme toplantılarının ardından beden eğitimi öğretmenleri, gençleri fiziksel aktivitelere yönlendirecek proje fikirleri ve okullarının ihtiyaçları doğrultusunda, programa gönüllü olarak başvuruda bulundu. Program kapsamında 250’den fazla proje başvurusu alındı, 131 proje desteklenerek hayata geçirildi.
Projenin uygulandığı 12 ildeki 131 okula; 28 adet çok amaçlı salon, 60 adet çok amaçlı saha, 13.656 adet spor malzeme bağışı gerçekleştirilerek, öğrencilere 30 farklı spor branşını deneyimleme fırsatları yaratıldı. Gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda 131 okulda 248’i kız, 290’ı erkek olmak üzere toplam 538 yeni okul takımı oluşturulması sağlandı.
Programın bir diğer kazanımı ve başarısı da beden eğitimi öğretmenlerini ana paydaş olarak belirlemek oldu. Bu yaklaşım beden eğitimi öğretmenlerinin motivasyonunu önemli ölçüde artırdığı gibi, 3.2.1 Başla! sosyal sorumluluk projesini ve kendi projelerini sahiplenmelerini sağladı. Böylece proje tabandan yayılan bir hareketin öncüsü haline geldi.