Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu VetAnka ile birlikte organize edilen “Arı Çalıştayı (VetArı 5)” 2-3 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı eğitim şeklinde planlanan Çalıştayın teorik kısmı, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Satı Baran Konferans Salonunda yapıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Ender Yarsan; “Geleneksel hale getirilen Arı Çalıştaylarının önemi, ülkemizdeki arıcılık potansiyeli ve Türkiye’nin uluslararası ölçekteki yeri, arı ürünlerinin tedavi ve halk sağlığı noktasındaki önemi, fakültelerimizde bu konuda yapılan eğitimler” hakkında bilgi verdi.
Çalıştayın açılışında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Sarımehmetoğlu ve teorik eğitimin sonunda da Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği (Armasad) Başkanı Zeynel Kürşat Utku birer konuşma yaptı.
Teorik Eğitim kapsamında; Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz “Veteriner Arı Sağlığı”; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Ali Sorucu “Arı Ürünleri”; Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Mustafa Bahadır Çevrimli “Arıcılık İşletmelerinin Ekonomik Değerlendirmesi” konularında sunum yaptılar.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalında oluşturulan “Arı Laboratuvarı” konusunda ise Araş. Gör. Sedat Sevin katılımcıları bilgilendirdi.
Çalıştayın teorik eğitiminin ardından Uygulama kısmı, Kahramankazan’da Beyçeri Arıcılık’ta yapıldı. Burada öğrencilere firma yetkilileri tarafından arı ürünleri, bunların işlenmesi, dolumu ve ilgili sistemler hakkında kapsamlı bilgi sunuldu. Uygulama eğitimine 45 kişilik bir katılım sağlandı.