TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında helal gıda denetiminde hızlı ve ekonomik yöntemlerin geliştirilmesine yönelik olarak imzalanan işbirliği çerçevesinde; işlenmiş gıda ürünlerinde kullanılan ve çoğu zaman analizlerinde zorluklar yaşanan katkı maddeleri daha kolay ve hızlı tespit edilecek.
2015 yılı Ekim ayında başlatılan proje kapsamında, domuz kaynaklı jelatin ve glutamat ile insan ya da domuz kılından üretilen un katkı maddesi l-sistein işlenmiş gıdalarda daha hızlı ve ekonomik olarak tespit edilebilecek. Böylelikle, daha sağlıklı ve etik gıda ürünlerinin üretilmesi ve hem tüketicinin hem de üreticinin korunması hedefleniyor.
TÜBİTAK MAM’dan konuya ilişkin yapılan duyuruda; “Mevcut yöntemlerle dünyada helal gıda denetimleri kapsamında glutamat ile L-sistein analizleri işlenmiş gıdalarda yapılamazken, aynı şekilde jelatininin de özellikle işlenmiş gıdalarda tespitinde zorluklar yaşanıyor. Projeyle bu zorluklar çözümlenerek, proje sonunda helal gıda belgelendirmelerindeki gözetim ve denetimde kullanılabilecek, taşınabilir ve tek kullanımlık ürünlerin geliştirilmesi mümkün olacak. Projeyle geliştirilecek yerli ve özgün metotlar, helal gıda denetimi yapan TSE laboratuvarları tarafından yaygınlaştırılarak gıda sektörümüze kazandırılacak.” açıklamasına yer verildi.
2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan proje, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü araştırmacıları tarafından, TSE, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Yaklaşık 1 milyon TL bütçeli Proje, TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projelerini Destekleme Programı tarafından destekleniyor.
Projeyle birlikte, 800 milyon doları aşan helal gıda denetimi pazarından Türkiye’nin aldığı payın da arttırılması hedefleniyor.
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünde baş araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Canan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, monosodyum glutamat, l-sistein ve jelatinin yiyecek ve içecek sektöründe kullanılan çok kritik gıda katkı maddeleri olduğunu belirtti.
Gıda katkı maddelerinin testlerinin çoğu durumlarda 1-3 hafta arasında değiştiğini ama jelatin gibi katkı maddelerinin analizlerinin yapılamadığını dile getiren Doğan, “Tüm dünyada bu durum bu şekilde. Örneğin l-sistein de ekmeklik unların içine dışarıdan ilave edildiğinde tespit edilemiyor.” diye konuştu.