Yasadışı avcılığa 5 milyon lira ceza

1
965
Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre yasadışı avcılık yapan 6 bin 949 avcıya 5 milyon 41 bin 984 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca 4 bin 593 yaban hayvanına, bin 348 tüfek ile 699 diğer eşyaya el konuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre yasadışı avcılık yapan 6 bin 949 avcıya 5 milyon 41 bin 984 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca 4 bin 593 yaban hayvanına, bin 348 tüfek ile 699 diğer eşyaya el konuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine cevap verdi. 81 yaban hayatı geliştirme sahasında yaban hayvanlarının yaşam ortamları ile birlikte koruma altına alındığını dile getiren Bakan Eroğlu, bu türler içerisinde yaban koyunu, geyik, alageyik, kelaynak, su kuşları, karaca, ceylan, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, sırtlan, kara akbaba ve toy kuşu bulunduğunu söyledi.

Nesli tehlike altına girebilecek yeni yaban hayvanı türlerinin tespiti durumunda o türlerin de yaşam ortamları ile birlikte 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında koruma altına alınmaları yönünde çalışmalar yürütüleceğini anlatan Eroğlu, avcılıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“2015 yılı itibariyle 65 bin 250 avcı denetlenmiş, 6 bin 949 avcı hakkında yasadışı avcılıktan dolayı işlem yapılmıştır. 5 milyon 41 bin 984 TL idari para cezası, 2 milyon 459 bin 884 TL tazminat bedeli işlemi gerçekleştirilmiştir. Toplam 4 bin 593 yaban hayvanına, bin 348 tüfek ve 699 diğer eşyaya el konulmuştur.”

Sulak alanların iklim, yağış, yüzeysel ve yeraltı suyu ile beslenim gibi birçok faktörün bir araya geldiği dinamik sistemler olduğunu ifade eden Eroğlu, gerek dünyada gerekse Türkiye’de sulak alanların kuraklık ve iklim değişikliği gibi doğal yollar ile kuruyabildiği gibi, sıtma ile mücadele, tarımsal arazi kazanımı gibi gerekçeler ile insan yolu ile de kurutulabilmekte olduğunu kaydetti.

Bakanlık ve bağlı kuruluş Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün birlikte yaptığı çalışmalar sonucu birçok sulak alanın kuruma noktasından kurtularak eski güzel günlerine kavuşturulduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Bunlar; Kırşehir-Seyfe Gölü, Kayseri-Sultan Sazlığı, Antalya- Avlan Gölü, Konya-Kozanlı Gölü, Konya-Çeltik Akgöl, Konya-Ereğli Sazlıklarıdır. Türkiye Kuş Hareketliliği Haritaları Projesi kapsamında Türkiye üzerine göç eden türlerin göç rotaları tespit edildi. Geliş geçiş yönü ve barınma alanlarını terk ederek yön değiştirip değiştirmediğine ilişkin herhangi bir veri bulunmuyor.” diye konuştu.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz