Ücretli poşet uygulaması 1 Ocak 2019’da başlıyor

0
522
Photo: Pixabay/cocoparisienne

Plastik torbalar, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dâhil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek. Çok hafif plastik torbalar, bu uygulamadan muaf tutulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uzun süredir taslak çalışmalarını sürdürdüğü “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’’nde değişikliğe gitti. 27 Aralık 2017 tarih ve 30283 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, plastik torbalar, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dâhil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek. Ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek. Yeni yönetmelikte çok hafif plastik torbalar, bu uygulamadan muaf tutuldu.

Plastik torbalara uygulanacak taban ücret ise her yıl piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. Belirlenen taban ücret, takip eden yıl boyunca geçerliliğini koruyacak; plastik torbalar için Bakanlıkça belirlenen fiyat tarifesinin altında ücret uygulanamayacak.

Yeni yönetmelik, ülke genelinde plastik torba kullanımının, yıllık kişi başına kullanılan adedin 31 Aralık 2019’a kadar 90’ı, 31 Aralık 2025’e kadar ise 40’ı aşmayacak şekilde azaltılmasını esas alıyor. Çok hafif plastik torbalar, bu hedeflerin dışında tutuluyor.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek yönetmelik, ambalaj üreticilerine de yeni yükümlülükler getiriyor. Buna göre, ambalaj üreticilerine; “Geri dönüştürülmüş madde ve malzemelerin kullanımına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile plastik, kağıt-karton, cam ve metal ambalaj üreticilerinin yurt içinde piyasaya arz edilecek ambalajlara ilişkin üretim proseslerine konu girdilerin bir kısmını (aşağıdaki tabloda yer alan oranlarda), yurt içinde toplanan atıklardan veya bu atıklardan elde edilen geri dönüştürülmüş malzemeden sağlaması ve bu hususa ilişkin bildirim ve beyanlarını Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda ambalaj bilgi sistemi üzerinden sunması zorunluluğu” getiriliyor. Yönetmelikte belirtilen zorunluluklar, ithal edilen ambalajları ve ithal hammaddelerden üretilen ambalajları kapsamıyor.

Yurt içinde piyasaya sürdüğü ambalajların toplamı yıllık bin kilogram ve altında olan işletmeler geri dönüşüm/geri kazanım hedeflerinden muaf tutulacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz