3 Mart Dünya Yaban Hayatı Gününde bir mesaj yayınlayan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının daha başarılı hizmetlere imza atabilmek adına bu alanda çalışan ve sayıları çok az olan veteriner hekim sayısını artırması ve yaban hayatı sağlığı konusunda daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Gününde bir kutlama mesajı yayınladı. Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu imzasıyla yayınlanan mesajda, ülkemizde nesli tehlike altında korunan yaban hayvanı türlerine dair otorite olan kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğu hatırlatılarak; “Dünya Yaban Hayatı Gününde, Bakanlığın daha başarılı hizmetlere imza atabilmek adına bu alanda çalışan ve sayıları çok az olan veteriner hekim sayısını artırması ve yaban hayatı sağlığı konusunda daha fazla yatırım yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.” uyarısında bulunuldu.
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu imzasıyla yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilk defa 2014 yılında ilan edilen 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Gününde bu yıl “Gezegen ve İnsanlar İçin Su Altında Yaşam” a dikkat çekmek hedeflenmiştir.
Bu konuya dikkat çekmekteki amaç; okyanusların ekosisteme katkısı, su altı canlılarından özellikle nesli tehlike altında korunan yabani türlerinin önemi temelinde korunmalarının sağlanmasına yönelik planları uygulamaktır.
Su altı yaşamında canlıların korunması, sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ve denizlerde kirliliğin önlenmesi çok önemlidir. Ayrıca dünya genelinde istilacı türlerden korunmaya yönelik çalışmalar ve nesli tehlike altındaki türlerin ticaretinde ortak kontrol çalışmalarının yapılması sudaki yaban hayatının korunması açısından bir gerekliliktir.
Veteriner hekimler olarak; tüm yaşam ortamlarındaki yaban hayvanlarına yönelik koruma, üretim ve tüketimlerinde sürdürülebilirliğe dair çalışmaların içinde bir meslek grubunun üyeleriyiz. Bu konularda tüm dünyada olduğu gibi farklı meslek grupları ile multidisipliner çalışmalar yürütüyoruz. Her geçen gün meslektaşlarımızın yaban hayatı hekimliğine olan ilgisinin arttığını ve fakültelerimizin eğitim müfredatında bu konulara daha fazla ağırlık verildiğini memnuniyetle görüyoruz.
Ülkemizde nesli tehlike altında korunan yaban hayvanı türlerine dair otorite olan kurum Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Yaban hayatının yönetimi ve türlerin korunmasına dair çalışmalarda gerek yaban hayatı kurtarma merkezleri kurmak ve yönetimini sağlamak gerekse yaban hayatı ticaretini gümrük noktalarında etkin bir şekilde takip etmek gibi çok önemli görevleri bulunmaktadır.
Dünya Yaban Hayatı Gününde, Bakanlığın daha başarılı hizmetlere imza atabilmek adına bu alanda çalışan ve sayıları çok az olan veteriner hekim sayısını artırması ve yaban hayatı sağlığı konusunda daha fazla yatırım yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.”