Uluslararası Cittaslow Başkanlar Koordinasyon Toplantısı, 9-12 Kasım tarihleri arasında, Norveç’in Ulvik kentinde yapıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Koordinatörü olarak toplantıya katıldı.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow ağının 2018 yılı stratejisi ve çalışmalarının kararlaştırıldığı toplantının çok başarılı geçtiğini bildirdi. Türkiye açısından 2 önemli gelişme yaşandığını belirten Soyer, “İlki, Mudurnu’nun adaylık dosyası “olumlu” görüşle teslim alındı. Mudurnu önümüzdeki aylarda Türkiye Cittaslow ailesinin 15. Üyesi olacak. İkincisi, Birleşmiş Milletler nezdinde, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda başlatılan çalışma uygun bulundu ve desteklenmesi kararlaştırıldı.” şeklinde konuştu.
Türkiye Cittaslowları, Birleşmiş Milletlerin 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi amacıyla koyduğu 17 hedefi yol haritası olarak kabul etti. Her cittaslow, yıllık ilerleme raporları hazırlayarak Birleşmiş Milletlere sunacak. Böylece tüm dünyaya, küresel sorunlara yerelde nasıl başarılı çözümler üretilebildiği gösterilmiş olacak. Tunç Soyer, “Türkiye’den 14, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 3 Cittaslow’un imzalayarak taahhüt altına aldıkları belge, 30 ülkede 238 Cittaslow’a tavsiye edilecek. Türkiye’nin bu konudaki öncülüğü tüm başkanların takdirini topladı, bu da bize büyük gurur yaşattı.” dedi.
Cittaslow nedir?
Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkardı. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.