Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali başlıyor

0
861
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali başlıyor

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz!” çağrısına kulak veren Yerel STK’lar ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle işbirliği ile 18-19-20 Kasım’da Türkiye’nin farklı köşelerindeki 19 il ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleşiyor.

16485_SYFF_poster_IstanbulDünya iyiye mi gidiyor kötüye mi? Bu sorunun cevabını bilemesek de iyilikleri çoğaltmaya ve iyi hikayeleri duymaya her zamankinden çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde yaşadığımızı biliyoruz!

Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin gönüllü çabalarıyla gerçekleşen “Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali”, dokuzuncu yılında da, onlarca yönetmenin belgesel formatındaki filmleriyle bu hikayeleri görünür kılmayı amaçlıyor.

Paylaşımcı, açık, adil, anlayışlı, çeşitliliği kucaklayan, gezegene ve üzerindeki yaşama değer veren bir toplum hayaliyle doğan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), yıllar içerisinde 20 şehre yayılarak, katılımcılarına yaşamlarında değişim yaratmaları için ilham ve güç veren bir buluşma haline geldi. Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi öncülüğünde Surdurulebiliryasam.tv ve Sürdürülebilir Yaşam için Kelebek Etkisi Derneği işbirliği ile hayata geçen Festival, bu sene 18-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Dokuzuncu yılında da yaratıcı çözümler içeren, birbirinden etkileyici hikayeleri konu alan belgesellerden oluşan SYFF 2016 seçkisi, ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

 

Sürdürülebilir Yaşamın Anahtarı Çeşitlilik

Sürdürülebilir bir yaşamın ancak çeşitlilikle mümkün olacağı bilinciyle toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), çiftçileri, iş sahiplerini, şirket çalışanlarını, kamu ve yerel yönetim çalışanlarını, öğrencileri ve öğretmenleri, çocuğunun gelecekte nasıl bir dünyada yaşayacağını merak eden ebeveynleri, akademisyenleri ve aktivistleri bu belgeselleri birlikte izlemeye davet ediyor.

SYFF Çekirdek Ekibi (Soldan sağa): Gamze Selçuk, Tuna Özçuhadar, Pınar Öncel
SYFF Çekirdek Ekibi (Soldan sağa): Gamze Selçuk, Tuna Özçuhadar, Pınar Öncel

 

Kolektif Festival

SYFF bu yıl da Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz!” çağrısına kulak veren Yerel STK’lar ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle işbirliği ile Türkiye’nin farklı köşelerindeki 19 il ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Bunlar: Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır (İzmir), Bodrum (Muğla), Bursa, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Fethiye (Muğla), Güzelbahçe (İzmir), İstanbul, İzmir, Kartal (İstanbul), Kayseri, Konya, Manisa, Mersin.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİ 2016 FİLM SEÇKİSİ

HEDEF SIFIR / RACING TO ZERO

59 dk / ABD / 2014

Yönetmen: ChristopherBeaver

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Hedef Sıfır, küresel atık sorununa yeni çözümler sunan hızlı tempolu bir belgesel. “Çöp” kelimesini kaldırıp yerine “kaynak” kelimesini koyarsak kültürel bir dönüşüm gerçekleşebilir ve birçok yeni endüstri doğabilir! San Francisco Belediye Başkanı beş yıl önce 2020’de sıfır atık hedefine ulaşmayı taahhüt etmişti.

Hedef Sıfır, San Francisco’daki atık ayrıştırma yöntemlerinin izini sürerken, geliştirilen yenilikçi çözümleri gözler önüne seriyor, sıfır atık hedefine doğru şaşırtıcı ve ilham verici bir yarışı belgeliyor.

YARIN  / DEMAIN

118 dk / Fransa / 2015

Yönetmen: CyrilDion, MelanieLaurent

Dil: İngilizce, Fransızca, Fince  / İngilizce, Türkçe altyazılı

Ekosistemlerin çöküşü neticesinde insanlığın tehlikede olduğu düşüncesiyle, hepsi otuzlu yaşlarında olan Cyril, Melanie, Alexandre, Laurent, Raphael ve Antoine, çocuklarını ve gelecek nesilleri kurtaracak çözümlerin arayışı ile dünyanın birçok ülkesinde keşfe çıkıyor. Yarın’da tarım, enerji, ekonomi, eğitim, demokrasi vb her alanda gerçekleştirilmiş en başarılı deneylerin ışığında bize geleceğe dair yeni bir hikaye anlatan bulmacanın parçalarını bir araya getirmeye çalışıyorlar. 

SARAYLAR DİYARI / THE LAND OF MANY PALACES 

61 dk / Çin / 2015

Yönetmen: Adam Smith, TingSong

Dil: Mandarin, Çince / Türkçe, İngilizce altyazılı

Çin’de binlerce çiftçi, hükümetin bölgeyi modernize etme planı çerçevesinde yeni bir şehre, Ordos’a yerleştiriliyor. “Saraylar Diyarı”, çiftçileri şehirde yaşamlarının çok daha iyi durumda olacağı yönünde ikna etmeye çalışan bir hükümet görevlisi ile buna karşı çıkan ve köyünde kalmaya devam eden bir çiftçinin hikayesini aktarıyor. Film, Çin’de merkezi hükümetin gelecek 20 yılda, tüm ülke genelinde 250 milyon çiftçiyi şehirlere yerleştireceğini anons ettiğinden beri gerçekleşen dev ölçekteki değişim sürecini keşfetmemizi sağlıyor.

YENİ BİR PARADİGMANIN EŞİĞİNDE İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜ? / COLLABORATION ON THE EDGE OF A NEW PARADIGM?

55 dk / Danimarka / 2015

Yönetmen: AlfredBirkegaard&KatjaGryBirkegaardCarlsen

Dil: İngilizce, İsveççe/ İngilizce, Türkçe altyazılı

Yeni Bir Paradigmanın Eşiğinde İşbirliği Kültürü? yalnız dehalara ait fikirlerin veya soyutlanmış paradigmaların ortaya koyduğu bilimin, günümüz toplumlarının karşısındaki büyük sorunlarla yüzleşmeleri için gerekenin disiplinler arası işbirliği olduğunun farkına varmasını anlatıyor. Belgesel şu temel soruyu soruyor: Devrimsel bir değişimin eşiğinde mi duruyoruz? Bunların iç yüzünü modern araştırmaları yürüten zihinlerden öğrenin.

allthetimeintheworld_1
Yukon’da geçen Dünya Kadar Zaman, teknolojiyle dolu telaşlı yaşamımızdan uzaklaşarak birbirimize, kendimize ve doğal çevreye yakınlaşmamızı işleyen derinlemesine kişisel bir belgesel.

DÜNYA KADAR ZAMAN  / ALL THE TIME IN THE WORLD

87 dk / Kanada / 2014

Yönetmen: SuzanneCrocker

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

10, 8 ve 4 yaşlarındaki üç çocuğun gözünden, Kuzey Kanada’nın ıssız bölgelerinde 9 ay yaşamak için evlerinin rahatlığını bırakan bir aile… Uzun kuzey kışını yolu, suyu, elektriği, interneti ve tek bir saati bile olmayan küçük bir kulübede geçirirler. Yukon’da geçen Dünya Kadar Zaman, teknolojiyle dolu telaşlı yaşamımızdan uzaklaşarak birbirimize, kendimize ve doğal çevreye yakınlaşmamızı işleyen derinlemesine kişisel bir belgesel.

KENDİMİZ YAPABİLİR MİYİZ? / CAN WE DO IT OURSELVES?

60 dk / İsveç / 2015

Yönetmen: Patrik Witkowsky

Dil: İngilizce, İsveççe / Türkçe, İngilizce altyazılı 

Kendimiz Yapabilir Miyiz?güncel ekonomik konuları derinlemesine işleyen düşündürücü ve sağlam bir belgesel. Günümüzde modern dünyayı kuşatan kapitalizm sorunu oldukça revaçta ve bu film, demokratik el birliğiyle iş yapmaya gayret etme potansiyelimizi sorgulayarak kapitalist sistem içinde demokratik olarak ayakta kalan kuruluşlardan, kooperatiflerden örnekler sunuyor.

the_e_waste_tragedyE-ATIK FELAKETİ / THE E-WASTE TRAGEDY

86 dk / İspanya, Fransa / 2014

Yönetmen: CosimeDannoritzer

Dil: İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Katalanca / Türkçe, İngilizce altyazılı

Gelişmiş ülkelerde her yıl, bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, ev eşyalarından oluşan 50 milyon ton elektronik atık, çöpe atılmaktadır. Bu atığın %75’i, yasal geri dönüşüm sürecine girmeden göz önünden kaybolmaktadır. Bir başka deyişle, büyük bir kısmı Üçüncü Dünya ülkelerine gönderilerek, oradaki yaşamı ve toprağı mahvetmektedir. Film, Avrupa, Çin, Afrika ve ABD’nde bir yolculuğa çıkarak, açgözlülük ve yozlaşma ile beslenen bu zehirli küresel ticareti gözler önüne sermektedir.

GÖLÜN KIZI  / DAUGHTER OF THE LAKE

87 dk / Peru / 2015

Yönetmen: ErnestoCabellos

Dil: İspanyolca, Felemenkçe, İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazılı

Peru’da altına hücum zirve yaptığı sırada, su perileriyle iletişime geçebilen Andlı kadın Nelida, bir maden şirketinin annesi bildiği gölü yok etmesine engel olmak için güçlerini kullanır. Gölün KızıNelida’nın göllerinin altında yatan milyarlarca dolarlık altın rezervi, Latin Amerika’nın en büyük altın üreticisi ile çiftçileri karşı karşıya getirir.

SEÇME VAKTİ  / TIME TO CHOOSE

100 dk / ABD / 2015

Yönetmen: Charles Ferguson

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Oscarlı belgesel yapımcısı Charles Ferguson (Inside Job, No End in Sight) yeni filmi Seçme Vakti ile kamerasını dünya genelindeki iklim değişikliği sorunlarına ve çözümlerine çeviriyor. Ödüllü aktör Oscar Isaac’in anlatımıyla Seçme Vakti, izleyiciye yalnızca hataları değil, bu küresel tehditi düzeltmek için neler yapılması gerektiğini de anlatıyor. Ferguson iklim değişikliği krizini kapsamlı olarak ele alıyor ve halihazırda bulunan çözümlerin gücünü sınıyor. Dünyaca ünlü girişimciler, mucitler, önder düşünürler ve iklim değişiminin ön cephelerinde yaşayan cesur bireylerle yapılan görüşmeler ile Ferguson gezegenimizi kurtarmak için çalışan hatırı sayılır kişilere derinlemesine bir bakış sunuyor.

KIRIK DİYAR  / FRACTURED LAND

75 dk / Kanada / 2015

Yönetmen: DamienGillis, FionaRayher

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı 

Kırık Diyar, genç Aborijin lideri ve avukat CalebBehn’i anlatan bir büyüme öyküsü. Kabilenin bölgesi dünyadaki en büyük hidrolik kırma işlemlerinin merkezinde bulunuyor! Film, hukukun modern araçlarını kadim bilgelikle harmanlayarak kendisi, toplumu ve çevresindeki kırıkları onarmaya çalışan Caleb’i izliyor. 350.org’un kurucusu Bill McKibben’ın dediği gibi, “Baltayı bırakıp da sizi mahkemeye veren birisi ciddiye alınmalıdır.” Ama önce Caleb kendi içinde huzuru bulmalı ve kendi kalbinin kırıklarını onarmalıdır. Kırık Diyar, hidrokarbon kaynaklı gelişmelerin karmaşıklığı, güvenin önemi ve kırılganlığın gücü üzerine güçlü ve yerel bir bakış açısı sunuyor.

TARZAN KEMAL BİR KENTLİ HİKAYESİ  / TARZAN KEMAL THE STORY OF A CITIZEN

60 dk / Türkiye / 2015

Yönetmen: Yusuf Emre Yalçın

Dil: Türkçe  / İngilizce altyazılı

Bu, hayatını doğaya adamış bir adamın hikayesidir. Üniversiteyi bitirdikten sonra mevcut sistemi reddetmiş, kıyafetlerini ve parayı hayatından çıkartmış bir adam… Kimilerine göre o bir deli, kimilerine göre ise filozoftu. Bu hayatı seçmesinin sebebinin ise bir aşk hikayesi olduğu söyleniyordu. Peki gerçekten öyle miydi?

DEĞİŞİMİN KANATLARI  / WINGS OF CHANGE

53 dk / İsrail / 2016

Yönetmen: TuviArbel

Dil: İbranice, Arapça, İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazılı

Değişimin Kanatları, sert mizaçlı bir cazibeye ve tüccarlara özgü ikna yeteneğine sahip, hafif dindar ve otoriter bir adam olan kuşçu lakaplı Prof. YossiLeshem üzerine bir belgesel. Kendisi İsrail’de doğanın önde gelen savunucusu. İsrail ile Filistin arasındaki ilişkilerin çıkmazda olduğu bir dönemde Filistinliler ve Ürdünlüler ile görüşmelerin neredeyse tek başına öncülüğünü yapıyor. Prof. Leshem, tarlalarda haşereye karşı kullanılan peçeli baykuşların yardımıyla tarafların birlikte yaşayabilmesi için amansız bir mücadele veriyor.

KOMBİT: KOOPERATİF  / KOMBIT: THE COOPERATIVE

45 dk / ABD / 2015

Yönetmen: GabrielLondon

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Kombit çalışmalarını Haiti’yi beslemeye ve ağaçlandırmaya adayan, kar amacı gütmeyen bir çiftçi kooperatifi olan SmallholderFarmersAlliance (SFA-Küçük Çiftçi İttifakı) ve Timberland’in işbirliği ile yürüttüğü, Haiti’yi tekrar ormanlaştırmayı amaçlayan projeyi anlatıyor. Clinton Küresel Girişimi (CGI) kapsamında Haiti’de tehlikeli boyutlara varan ormansızlaşmayı tersine döndürme hedefiyle bölgede 5 yılda 5 milyon ağaç dikeceği taahhüdünü veren Timberland ile SFA’nın ortaklık sürecini ve sonuçlarını aktaran belgeselde büyük ölçekli, kendi kendine devam eden, küçük çiftçiler tarafından sahiplenilen ve yürütülen bir tarımsal ormancılık programının gelişimi aktarılıyor.

EKONOBIZ / WECONOMICS: ITALY

19 dk / ABD, İtalya / 2016

Yönetmen: MelissaYoung, Mark Dworkin

Dil: İngilizce, İtalyanca / İngilizce, Türkçe altyazılı 

Vardiya Değişimi filminin yapımcılarından yeni bir serinin ilk filmi olan EkonoBİZ, Bolonya bölgesindeki yaygın ve yenilikçi kooperatif ekonomisini konu alıyor. Kuzey Italya’dakiEmilia-Romagna bölgesi, gelişmiş ülkeler arasında kooperatif işletmelerinin en yoğun olarak bulunduğu yerlerden biri. Başkent Bolonya ise refahın paylaşıldığı, eğitim ve sosyal hizmet kooperatiflerinin devlet hizmetlerinin sağlanmasında aktif rol aldığı bir endüstri merkezi.

YENİ BİR YOL / UNBROKEN GROUND

26 dk / ABD / 2016

Yönetmen: ChrisMalloy

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı

Bu film, toprak ve okyanusla ilişkimizi değiştirmeyi amaçlayan 4 tarım alanını inceliyor. Yiyeceğimizin çoğu biyoçeşitliliği azaltan, toprağı yok eden ve iklim değişikliğine sebep olan yöntemlerle üretiliyor. Biz yiyeceğimizin, toprağı, suyu ve vahşi hayatı iyileştirecek şekilde yetiştirilip, hasat edilip üretilebileceğine ve böylece çevresel sorunların çözümünün parçası olabileceğine/ olması gerektiğine inanıyoruz.

KULLAN-YE KAŞIKLARIN HİKAYESİ  / THE STORY OF BAKEYS EDIBLE CUTLARY 

4 dk / Hindistan / 2016

Yönetmen: Black TicketFilms

Dil: İngilizce, Hintçe  / İngilizce, Türkçe altyazılı

Onunla yiyin, sonra da onu yiyin! Hindistan dünyanın en büyük plastik çatal kaşık tüketicilerinden biri ve bu da devasa sağlık ve çevre krizini beraberinde getiriyor. Bu film, bir çiftin ve bu kriz için hayal ettikleri olası çözümün harikulade hikayesidir! Bu yenilebilir kaşık, çevreye zararlı olan kullan at plastik kaşıklara göre ideal bir alternatif, çevre için zararsız olmasının yanı sıra besleyici maddelerle de zenginleştirilmiş.

ÇİFTÇİNİN ÇAĞI / AGE OF THE FARMER

6 dk / Kanada / 2015

Yönetmen: SpencerMacdonald

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı

Kuzey Amerikalı çiftçilerin ortalama yaşı 60’a varırken, yeni jenerasyon Pasifik Kuzeybatı’da organik çiftliklerde gönüllülük yaparak tarımda geleceği araştırıyor.

SÖKME / UNRAVEL

14 dk / Hindistan / 2012

Yönetmen: MeghnaGupta

Dil: İngilizce, Hintçe  / İngilizce, Türkçe altyazılı

Batıdaki insanlar giysilerini attığında, bu istenmeyen giysiler okyanusları aşarak doğuya, Hindistan endüstrisine doğru yolculuğa çıkıyor. Hindistan’ın batısındaki Kutch bölgesinden kuzey şehri Panipat’a kadar giysi geri dönüşüm işçileri dünyanın farklı köşelerinden gelen giysileri ipliğe çeviriyor. Discovery Channel dışında batı kültürüne pek maruz kalmamış giysi geri dönüşüm işçileri, kendi hayal güçlerine ve atık giysilerle gelen söylentilere dayanarak Batı hakkında ilgi çekici bir perspektif üretiyor.

ORTAK BİR HAK / A COMMON RIGHT UGANDA

6 dk / Hindistan / 2012

Yönetmen: The Source Project

Dil: İngilizce, Hintçe  / İngilizce, Türkçe altyazılı

2015 ILC Ödülünün sahibi Uganda Arazi İttifakı mevcut yasaları arazide yaşayanları korumak ve güçlendirmek için organize olmanın olağanüstü bir örneği. Karamoja gibi halklar, 50’nin üzerinde farklı grupla çalışarak Ortak Arazi Birliği’ni kurdu ve mevcut yasalarla arazilerinin ellerinden alınmasına karşı çıkarak yatırım için adil bir tazminat almayı başardı. Burası Karamojongand bu onların hikayesi.

TOPRAĞA DÖNÜŞ / BACK TO THE LAND

5 dk / İskoçya / 2016

Yönetmen: ChintanGohil

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı

Film, yıllarını Londra’nın hengamesinde müzik piyasası üzerine habercilik yaparak geçiren Sarah Boden’ın bir gün eşyalarını toplayarak çobanlık yapmaya başlamasını konu alıyor. Toprakla ilgili en başarılı hikayelerden biri.

BANGALORE’DA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜM / WASTE MANAGEMENT AND RECYCLING IN BANGALORE

7 dk / Hindistan / 2016

Yönetmen: Helena Ziherl, RetoSteffen, MarlyneSahakian

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı

Bangalore’da Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümü, 2003 yılında Bangalore’da patlak veren çöp krizinin ardından atığın kaynağında ayrıştırılması ile ilgili çıkan yeni bir kanunun mahallelerde nasıl yorumlandığını aktarıyor. Çöp toplayıcılarının kritik rolü ve atığın evlerde ayrıştırılmasının yaygınlaştırma çalışmaları değerlendiriliyor.

YAŞAYAN TOHUM /THE LIVING SEED

20 dk / Hindistan / 2015

Yönetmen: TadpoleArtistsCollective

Dil: İngilizce  / Türkçe altyazılı

GDO, organik çiftçilik, çiftçilerin geleceği, tarım ve gıda politikaları hakkındaki tartışmalar yeni değil. Navdanya 25 yıldır tohum özgürlüğü ve çiftçi hakları için mücadele ediyor. Bugün yalnızca biyolojik ve ekolojik yıkımla mücadele hareketi konusunda değil, “yaşayan”  ve gelişen ekonomiler ağının oluşması konusunda da çok kritik bir noktadayız. Yaşayan Tohum ile tarım, tohum açısından ele alınıyor.

YAŞAYAN TOPRAK /THE LIVING SOIL

18 dk / Hindistan / 2015

Yönetmen: TadpoleArtistsCollective

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

GDO, organik çiftçilik, çiftçilerin geleceği, tarım ve gıda politikaları hakkındaki tartışmalar yeni değil. Navdanya 25 yıldır tohum özgürlüğü ve çiftçi hakları için mücadele ediyor. Bugün yalnızca biyolojik ve ekolojik yıkımla mücadele hareketi konusunda değil, “yaşayan”  ve gelişen ekonomiler ağının oluşması konusunda da çok kritik bir noktadayız. Yaşayan Toprak ile tarım, toprak açısından ele alınıyor.

ŞİŞEDEKİ MESAJ /MESSAGE IN A BOTTLE

15 dk / ABD / 2015

Yönetmen: Danny Schmidt

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

“ChasingIce” filmi ile ünlenen fotoğrafçı James Balog, iklim değişikliğini temelinden anlamak için bir yolculuğa çıkar. Kendini keşfettiği bu yolculuk onu, bir fotoğraftan çok daha iyisiyle ayrıldığı Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’ne götürür.

KIRLANGIÇ PROJESİ / SWALLOW PROJECT

4 dk / Türkiye / 2014

Yönetmen: Kenan Özer

Dil: İngilizce / İngilizce, Türkçe Altyazılı

Film turizmde bir doğa farkındalığına yol açan ve “Sürdürülebilir Turizm” alanında uluslararası bir çok ödül alan SKAL İnternational Antalya kulübünün hazırladığı kırlangıç projesini anlatıyor. Kırlangıçlar, doğal yaşam alanlarına turizm tesisleri yapılmasına rağmen ortama uyum sağlayıp o alanları terk etmedi. Yuvalarını binalara yaparak kalan doğal yaşam alanlarından beslenmeye devam ettiler. Turizmde bu yuvaların müşteri şikayeti ile bozulması bu projenin çıkış noktasını oluşturdu. Film, basit bir projenin hem turizmciler hem de misafirleri açısından doğa dostu turizmin kapılarını aralamasına ışık tutuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz