Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 10. yaşında 10 ilde

0
498
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali: Sorunları yaratan düşünce kalıplarımızdan kurtulmaya belki de sorularımızı değiştirerek başlayabiliriz.

Sürdürülebilir bir yaşam hayalini paylaşanların bir araya geldiği Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) 10. yaşını kutladığı 2017’de 22-26 Kasım tarihlerinde 10 şehirde eş zamanlı gerçekleşecek.

Karmaşık küresel sorunları ve bu sorunlara yerel ölçekte çözüm üretmeye çalışanların ilham verici hikayelerini anlatan kısa ve uzun metraj belgesellerden oluşan SYFF 2017 seçkisinde yer alan İran, Kanada, Hollanda, Kongo, Fransa, Rusya, Türkiye, Hindistan, İspanya, İsrail, Filistin ve İngiltere yapımı filmler ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

Değişimin mümkün olduğunu kanıtlayan hikayeleri tüm dünyayla paylaşmak amacıyla tutkulu yönetmenler tarafından çekilen bu belgeseller normalleştirdiklerimize farklı açılardan bakmamızı sağlıyor; bizi kendimize getiriyor, umudu canlı tutuyor ve harekete davet ediyor:  Yeni bir yaşam kültürü yaratabiliriz.

Yeni Sorular

– Yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlardan daha ucuza üretebilir miyiz?

– İnsanlık plastik üretmeden yaşamını sürdürebilir mi?

– Çocuk kölelerin çalışmadığı bir çikolata üretmek mümkün mü?

– İnsanların ihtiyacı olan hizmetleri ve ürünleri çok daha ucuza üretebilir miyiz?

– İklim değişikliğini durdurabilir miyiz ve olumsuz etkilerine hazırlanabilir miyiz?

– Daha anlamlı işlerde çalışabilir miyiz?

– Döngüsel bir ekonomi mümkün mü?

Kolektif Festival

SYFF bu yıl da yerel STK’lar ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle birlikte 10 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin’de gerçekleşecek Festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda yaptıkları çalışmalarla ilham veren konuşmacılar, müzisyenler ve performanslar yer alıyor.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2017 Film Seçkisi

PLASTİK OKYANUS / A PLASTIC OCEAN

102 dk/ ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong / 2016

Yönetmen:  Craig Leeson

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Plastik Okyanus, gazeteci Craig Leeson’un, nadiren görülebilen Mavi Balina’yı ararken el değmemiş okyanusun ortasında plastik atıklar bulmasıyla başlıyor. Craig bu macerada serbest dalış şampiyonu Tanya Streeter ve uluslararası araştırmacı ve bilim insanlarından oluşan bir ekiple birlikte 4 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde 20 noktaya seyahat ediyor ve okyanuslarımızın kırılgan durumunu araştırıyor. Plastik kirliliği ile ilgili alarm veren gerçekleri ortaya çıkarıyor ve acilen devreye sokulabilecek çözümleri gözler önüne seriyorlar.

MUTLULUK ŞEHRİ / CITY OF JOY

74 dk / ABD, Demoktarik Kongo Cum. / 2016

Yönetmen: Madeleine Gavin

Dil: Fransızca, İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazılı

20 yıllık şiddetle yıkılmış Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusu sıklıkla “Kadın olmak için dünyanın en kötü yeri” olarak nitelendirilir. Bu film o bölgeden, çok daha farklı bir hikaye anlatıyor. Madeleine Gavin’in ilk yönetmenlik deneyimi olan Mutluluk Şehri, Kongo’nun doğusunda yer alan ve filme ismini veren devrim niteliğinde bir liderlik merkezi olan City of Joy’un ilk mezunları olan kadınları izlerken onların filizlenen liderlikleriyle merkezin kurucularının hikayelerini aktarıyor. Dr. Dennis Mukwege (2016 Nobel Barış Ödülü adayı), kadın hakları aktivisti Christine Schuler-Deschryver ve radikal feminist Eve Ensler (Vajina Monologları’nın yazarı)… Film, korkunç tecavüzlere ve istismara maruz kalmış kadınların iyileşebileceği; açgözlülük, ekonomi ve sömürgeciliğin sebep olduğu bir savaşın içinde liderliği öğrenebileceği ve ülkeleri için değişimin güçlü birer sesi olabileceği bir yeri hayal etmiş bu üç kişiyi anlatıyor. İnsan ruhunun derin dayanıklılığını anlatan Mutluluk Şehri, Kongolu kadınların umudu geri kazanmak için azim ve iradelerine tanıklık ediyor; hem de onlar için değerli olan her şey ellerinden alınmış olmasına rağmen.

KORKUTAN YÜK: DENİZ TAŞIMACILIĞININ GERÇEK BEDELİ  / FREIGHTENED: THE REAL PRICE OF SHIPPING

90 dk/ Fransa, İspanya / 2016

Yönetmen: Denis Delestrac

Dil: Fransızca, İngilizce, İspanyolca / İngilizce, Türkçe altyazılı

Batıda tükettiğimiz malların %90’ı uzak diyarlarda üretiliyor ve bize gemilerle getiriliyor. Gemi taşımacılığı endüstrisi dünya ekonomisinde önemli bir rol oynuyor ve modern uygarlık modelimizin temelini oluşturuyor. Onsuz toplumlarımızın sürekli artan taleplerini yerine getirmek imkansız olurdu. Ancak, bu işin işleyişi ve yönetmelikleri büyük oranda birçok kişiden saklanmaktadır ve bu işin gizli maliyetleri hepimizi etkiliyor. Büyüklükleri nedeniyle, yük gemileri artık geleneksel şehir limanlarına sığmıyorlar; halkın gözünden uzağa bariyerler ve kontrol noktalarının arkasına taşındılar. Cesur bir soruşturmayla Korkutan Yük, ekonomimizin, çevremizin ve medeniyetimizin modelinin anahtarını elinde tutan ancak görünür olmayan yük taşımacılığının işleyişini ve tehlikelerini ortaya koyuyor.

 

YAŞAM KATİLİ / MATRICIDE

76 dk/ İran / 2016

Yönetmen: Komeil Sohani

Dil: Farsça ve İngilizce / Türkçe ve İngilizce altyazılı

Ülkedeki su krallığına eleştirel bir açıdan bakan Yaşam Katili’nde, kuraklık, belirtileri, sembolleri ve sebep olan nedenler ve faktörler anlatılıyor. Sohani, İran’ın hızla azalan su kaynaklarından çarpıcı görüntüler paylaşıyor. En son kamera teknikleriyle çekilen bu kahredici arazi görüntüleri, ülkenin Urmasee Gölü gibi bazı kısımlarındaki ilerleyen çölleşmeyi kanıtlıyor. Geçmişten fotoğraflar ve uzman yorumları ile problemin 1900 civarındaki başlangıcını ele alıyor, bu kötü duruma bazı sebepler sıralıyor – ama hala yapılabileceklere ihtimal de veriyor.

 

ÇİKOLATA DAVASI / THE CHOCOLATE CASE

90 dk/ Hollanda / 2016

Yönetmen: Benthe Forrer

Dil: Flemenkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca / İngilizce ve Türkçe altyazılı

Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Kölelik olmayan bir kakao endüstrisine yolculukları 2003’de “Keuringsdienst van Waarde” isimli bir tv programı ile başlıyor. Film, arşivlenen eski çekimlerle yeni çekimleri birleştirerek ilham verici bir hikaye inşa ederken içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak imkansız değil! Mizahi yaklaşımları ve pes etmeyen azimleri ile ilk defa kendini “kölesiz çikolata” olarak ilan eden ürünlerini pazara sunmayı başarıyorlar. Geçtiğimiz 10 yılda “Tony’s Chocolonely” markası büyüyerek Hollanda’nın en büyük çikolata firması oluyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz