“Su varlıkları üzerindeki tehditler araştırılsın!”

0
937
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

CHP, su varlıkları üzerindeki tehditlerin araştırılmasını istedi. TEMA Vakfı tarafından hazırlanan Türkiye’de su varlıklarına yönelik tehditlere ilişkin haritasında 33 ilde 59 su varlığına dair tehdit belirlendiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’nin su varlıkları üzerindeki tehditlerin belirlenerek etkili ve sürekli çözüm önerileri bulunması amacıyla Meclis Araştırması istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle Türkiye’nin Tehdit Altındaki Su Varlıklarının belirlenmesi ve eylem planı hazırlanması amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

TEMA_Vakfi_sutehditharitasiTEMA Vakfı’nın Dünya Su Günü’nde (22 Mart) gönüllü temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı ‘Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritasını’ açıkladığını belirten Tanrıkulu, “İki ay boyunca yürütülen çalışma sırasında tabandan yukarı doğru ve katılımcı bir araştırma yöntemi izlenmiş, sistematik bir bilgi toplama formu kullanılarak 81 ildeki gönüllü temsilcilerin aracılığıyla güncel su sorunlarını tespit eden TEMA Vakfı, şu ana kadar 33 ilde 59 su varlığına dair tehdit belirlemiştir.” dedi.

Su varlıklarına yönelik tehditlerin su varlığının niteliğine, miktarına ve su varlığına erişime yönelik tehditler olmak üzere temel olarak üç ana başlık altında değerlendirildiğini kaydeden Tanrıkulu, “Bir su kaynağında birden fazla tehdit olduğu durumlar saptanmıştır. TEMA Vakfı’nın hazırladığı güncel haritaya göre, aralarında, akarsu ve göl kirlenmesi ile biyoçeşitlilikte azalmanın da olduğu su varlığının niteliğine yönelik 35 tehdit kayıt altına alınırken, akarsu ve göl kuruması ile yer altı sularının tükenmesini içeren su varlığının miktarına yönelik 29 tehdit saptanmıştır. Su varlığına erişime engel olacak baraj ve HES kaynaklı sorunların yanı sıra sağlıklı içme suyuna erişime dair sorunlar içeren de 4 tehdit kaydedilmiştir.” diye konuştu.

TBMM’nin TEMA Vakfı ile birlikte çalışma yürüterek risk altındaki su varlıklarını belirlemesi gerektiğini anlatan Tanrıkulu, “21. yüzyılda suya erişim bu kadar zorlaşmışken var olan kaynaklar titizlikle korunmalıdır. İçilebilir su kaynaklarını kirletenlere verilen cezalar arttırılmalı, arıtma tesisleri yaygınlaştırılmalıdır. Tarımsal sulamada, denetimler sıklaştırılmalı gereksiz su tüketiminin önüne geçilmelidir. Anılan gerekçelerle Türkiye’nin su varlıkları üzerindeki tehditlerin belirlenerek etkili ve sürekli çözüm önerileri bulunması amacıyla Meclis Araştırması gereği hasıl olmuştur.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz