Önlem alınmazsa 500 binden fazla insan ölebilir

0
878
İklim değişikliğinin beslenme ve kilo üzerindeki etkilerini değerlendiren ve 2050 yılında 155 ülkede iklim değişikliğinin beslenme üzerindeki etkisi dolayısıyla hayatını kaybedecek kişi sayısı ile ilgili tahminler sunan çalışma, türünün ilk örneği olma özelliğini de taşıyor.

The Lancet dergisinde yayımlanan bir modelleme çalışması, 2050 yılında iklim değişikliği sonucunda tarımsal üretimde görülecek düşüşün beslenmeyi etkileyerek 500 bin’den fazla insanın ölümüne sebep olabileceğini gösteriyor. Araştırma bugüne kadar iklim değişikliğinin gıda üretimi ve dünya genelinde sağlığa olumsuz etkileri ile ilgili en güçlü kanıtları ortaya koyuyor.

Oxford Üniversitesinde Oxford Martin Programı kapsamında gerçekleştirilen modelleme çalışması Dr. Marco Springmann başkanlığında yürütüldü. İklim değişikliğinin beslenme ve kilo üzerindeki etkilerini değerlendiren ve 2050 yılında 155 ülkede iklim değişikliğinin beslenme üzerindeki etkisi dolayısıyla hayatını kaybedecek kişi sayısı ile ilgili tahminler sunan çalışma, türünün ilk örneği olma özelliğini de taşıyor.

Dr. Springmann; “Gıda güvenliği ile ilgili pek çok araştırma gerçekleştirildi ancak tarımsal üretimin sağlık etkileri üzerinde geniş kapsamlı çok az sayıda araştırma bulunuyor. Gıdaların bulunabilirliğindeki ve tüketimindeki değişiklikler, beslenmeyi ve kilo ile ilişkili risk faktörlerini etkileyecektir. Dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları, felç ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığı artacak ve bu hastalıklardan dolayı ölümler de artacaktır.” açıklamasında bulunuyor.

Dr. Springmann ayrıca; “Elde ettiğimiz sonuçlar kişi başına gıdalara erişimdeki en ufak azalmanın bile beslenme düzenini ve alınan enerji miktarını değiştirdiğini ve bu değişikliklerin sağlık üzerinde ciddi sonuçları olduğunu göstermekte.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Araştırma, emisyonlarla ilgili dünya genelinde harekete geçilmediği takdirde; iklim değişikliğinden ötürü 2050 yılına kadar gıdalara erişimde hedeflenen gelişmelerin üçte birinin hayata geçirilemeyeceğini, bir kişinin ortalama %3,2 (günde 99kkal) daha az gıdaya erişileceğini, kişi başına meyve ve sebze tüketiminin %4 (günde 14,9) oranında, kırmızı et tüketiminin ise %0,7 (günde 0,5 gram) azalacağını ortaya koyuyor.

Bu verilerden yola çıkılarak beslenmedeki bu değişiklikler nedeniyle 2050 yılında 529,000 kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

Düşük ve orta gelirli ülkeler riskli

Değişimin etkileri en fazla düşük ve orta gelir düzeyine sahip olan ülkelerde kendini hissettirecek. İklim değişikliğine bağlı ölümlerin neredeyse dörtte üçünün Çin (248,000 ölüm) ve Hindistan’da (136,000) gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca Batı Pasifik bölgesi (264,000) ve Güneydoğu Asya da (164,000) en fazla etkilenecek bölgelerin başında geliyor.

Türkiye 16. sırada

Hayatını kaybedecek toplam insan sayısının baz alındığı sıralamada, Amerika 8640 kişi ile 5. sırada, Türkiye 4,060 kişi ile 16. sırada, Yunanistan 1,160 kişi ile 36. sırada yer alıyor.

Ülke nüfusu baz alınarak yapılan sıralamada ise, 2050 yılında Çin’de her bir milyon kişiden 230’unun, Vietnam’da 125’inin öleceği öngörülüyor. Üçüncü sırada ise nüfusundan milyon kişiden 124’ünün öleceği tahmin edilen Yunanistan yer alıyor.

Türkiye’de ise her bir milyon kişiden 55’inin iklim değişikliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybedeceği ve ülke sıralamasında 27. sırada yer alacağı tahmin ediliyor.

Araştırmanın yazarları iklim değişikliği ile mücadele kapsamında emisyonların azaltılmasının, müdahalelerin gücüne bağlı olarak iklim değişikliğinin yol açacağı ölümleri %29 ve %71 oranları arasında azaltabileceğini belirtiyorlar.

Dr Springmann; “İklim değişikliğinin en iyimser senaryoda bile gelecekteki ölüm oranları üzerinde oldukça büyük bir etkisi olacak. Adaptasyon çalışmaları acilen hızlandırılmalı. İklim değişikliklerinin sağlık üzerine etkilerini en aza indirebilmek için beslenme ile ilgili halk sağlığı programları öncelikli olarak güçlendirilmeli.” değerlendirmesinde bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz