“Karar vericiler İzmir’de flamingoların yaşadığı yeri bilmiyor mu?”

0
503
Gediz Deltası’nda geçtiğimiz sene yaklaşık 15 bin çift flamingo kuluçkaya yatmış, Doğa Derneği deltada üreyen flamingoların önemli bir kısmının köprü yapılması planlanan bölgede beslendiğini ifade etmişti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin kuş cennetinde yaşayan flamingolara zarar vermeyeceğini savunsa da çevreci örgütler ve meslek odaları Bakanlıkla aynı düşünmüyor. Otoyol projesinde köprü yapılmak istenen bölgenin flamingoların dünyadaki en önemli beslenme alanlarından biri olduğunu belirten Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Bakanlığın yaptığı açıklamadan karar vericilerin Gediz Deltası ile ilgili koruma literatürüne sahip olmadıklarını anlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan otoban bağlantılı köprü projesine dava açarak çevre etki değerlendirme raporu “olumlu” kararının iptalini istemişti. Kamu kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum uzmanlarının 35 yıldır izlediği Gediz Deltası’nda geçtiğimiz sene yaklaşık 15 bin çift flamingo kuluçkaya yatmış, Doğa Derneği deltada üreyen flamingoların önemli bir kısmının köprü yapılması planlanan bölgede beslendiğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz gün Orman ve Su İşleri Bakanlığı otoban projesinin flamingo adasına 12 kilometre, Gediz Deltası uluslararası koruma sınırlarına yani Ramsar alanına ise 1.5 kilometre uzaklıkta olduğunu açıkladı ve flamingoların projeden etkilenmesinin mümkün olmadığını iddia etti. Bakanlık aynı zamanda flamingoların köprü projesinden etkileneceğiyle ilgili açıklamaların asılsız olduğunu ifade etti.

Oysaki köprü ayaklarının yer alacağı bölge 1999 yılından bu yana birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altında. Aynı zamanda 2015 yılı itibariyle Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği altında Mutlak Koruma Bölgesi olarak tanımlanmış bir bölge. Ne var ki, sulak alan yönetmeliğinin değişmesiyle 26 Nisan 2017 tarihinde koruma statüsü de değiştirildi. Flamingolar içinse yüzlerce yıldır değişen bir durum yok. Bölgede on yıldır kesintisiz olarak yapılan ve son yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yapılan kış ortası su kuşu sayımları, köprü yapılmak istenen bölgenin flamingoların dünyadaki en önemli beslenme alanlarından biri olduğunu ortaya koyuyor. Düzenli olarak on bin veya daha fazla flamingo, yani otoban projesine 12 kilometre mesafede olan adada üreyen kuşların büyük kısmı bu bölgede besleniyor. Flamingolar gün içinde uçarak yuvalama alanlarından bu bölgeye beslenmek üzere geliyor. Özetle köprü projesi flamingoların yaşam alanının tam ortasında yer alıyor.

Doğa Derneği köprü yapılmak istenen bölgedeki flamingoları 28 Haziran tarihinde fotoğraflayarak konunun aciliyetini ortaya koydu. Köprü yapılmak istenen yerde binlerce flamingo gözlemlendi.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Bakanlığın yaptığı açıklamadan karar vericilerin Gediz Deltası ile ilgili koruma literatürüne sahip olmadıklarını anlıyoruz. Bakanlığın ve onlarca gönüllünün katıldığı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları’na göre bölgede her yıl en az on bin flamingo besleniyor. Yani her gün içinde binlerce flamingo üreme adası ve köprü projesi arasında uçuş yapıyor. Bu bölgeyi kullanan yüzlerce bisikletçi, yürüyüşçü ve fotoğrafçı bu müthiş manzara için bu alana gidiyor. Otoban bağlantılı köprü projesi işte bu alanın tam ortasından geçiyor. Karar vericilerin uzun yıllardır korunan bir alanda flamingoların nerede yaşadıklarını bilmemesi son derece şaşırtıcı. Bölgede çektiğimiz son fotoğraflar bile alanın flamingolar için önemini belgeliyor. Kamuya açık olan bu belgeleri tüm ilgililer ile paylaşmaya ve merakı olan herkese flamingoları yaşam alanlarında göstermeye hazırız” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz