Eroğlu: “Türkiye su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaşmakta”

0
747

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin komşu ülkelerinde ve dünyada yaşanan su sıkıntılarına kayıtsız kalmadığını söyledi. “Dünyada su sıkıntısı çeken pek çok ülke ve insan bulunuyor. Bu hususta bütün ülkeler arasında etkin iş birliği yapmak kritik rol oynuyor” diyen Eroğlu, Türkiye’nin su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaştığını vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 17-19 Mayıs tarihleri arasında yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Su’dan Sorumlu Bakanlar Konferansı’na 36 ülkeden 26 bakan katılıyor. Conrad Otel’de gerçekleştirilen konferansta, 2012 yılında imzalanan ‘Su Vizyonu’ belgesinin daha etkin bir biçimde uygulanabilmesi amaçlanıyor.

su_konferans

Konuk bakanların konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Eroğlu, “Komşularımız ve dünyada yaşanan su sıkıntılarına kayıtsız kalmamız düşünülemez. 2012 yılında ‘Su Vizyonu’ belgesini hayata geçirmiştik. 3’üncü Su’dan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nın amacı, vizyondan eyleme geçme çabasının gereğidir. Dünyamızda meydana gelen felaketler ve savaşlar insanları memleketlerinden etmekte ve bir yudum suya muhtaç etmektedir.” dedi.

Suriyeli göçmenler ile ilgili misafirlere bilgi veren Bakan Eroğlu sözlerine “Biz Türkiye olarak su konusunda mülteci kardeşlerimize ve Afrikalı dostlarımıza elimizden gelen yardımı yapıyoruz. 5 yıl önce başlayan Suriye meselesinde ülkemize göç eden Suriyeli arkadaşlarımızın su ve sağlık ihtiyaçlarını karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Ülkemizde farklı şehirlerde yaşayan toplam 3 milyon Suriyeli nüfus, bu illerimizde su temini konusuyla ilgili çalışmaları zorunlu kılmıştır. Misal olarak Kilis. Şu anda Kilis’in nüfusunun bir buçuğu kadar mülteci bölgede yaşamaktadır. Daha önce yaptığımız çalışmalar Kilis halkının 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılamaktayken, şu anda yetersiz kalmakta. Dolayısı ile biz yeni baraj, arıtma tesislerini yapmak durumunda kalmış bulunuyoruz. Gaziantep için de aynı durum söz konusu’ şeklinde devam etti.

Türkiye’nin dere ıslahı ve baraj yapımı konusunda dünyanın önde gelen ülkesi konumunda olduğunu söyleyen Eroğlu “Şu ana kadar Türkiye’de bulunan 1909 dereyi ıslah ettik. 2002 yılında elektrik üretimi 26 milyar kilovat saat iken şu anda 91 milyar kilovat saate çıkardık. Türkiye baraj inşaatlarında dünyada ilk üçe girecek bir ülkedir. Dünyanın en yüksek barajlarını kendi öz kaynaklarımız ve kendi mühendislerimizle inşa ediyoruz. Alçak barajlar ve göletlerde ise dünya birincisiyiz.” dedi.

Konferansın ardından katılımcılara, İstanbul’da yapılan su arıtma ve toplama projelerinin bulunduğu bölgeleri de içerecek bir gezi programının da düzenleneceği öğrenildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz