TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), “Paris İklim Zirvesi Ardından Dünya Enerji ve İklim Görünümü”nü masaya yatırıyor. 11 Ocak Pazartesi günü Sabancı Center’da gerçekleştirilecek toplantıda, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol “World Energy Outlook 2015” raporunun tanıtımını yapacak.
Toplantının açılış konuşmaları, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjoerg Haber, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından yapılacak.
Açılış konuşmalarının ardından Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol “World Energy Outlook 2015” raporunun tanıtımını yapacak.
World Energy Outlook: Gelecek 25 yılın tahmini
“World Energy Outlook” Raporu, küresel enerji piyasalarının bugününe ve gelecek 25 yıla ilişkin en son tahminleri, politika gelişmelerini ve bir önceki yıldan bu yana elde edilen tecrübelerle güçlendirilen analizleri içeriyor. “World Energy Outlook”, farklı senaryolara, bölgelere, sektörlere ve yakıt türlerine göre en son enerji arz ve talep projeksiyonlarına yer veriyor. Rapor, orta ve uzun vadede enerji sisteminin nasıl dönüşebileceğine dair önemli analizler sunuyor.
Petrol fiyatları, jeopolitik gerilimler ve iklim değişikliği
Enerji piyasalarının dinamikleri; petrol fiyatlarındaki sert düşüş, devam eden jeopolitik istikrarsızlıklar ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik alınmış olan kararlarla birlikte sürekli olarak değişmeye devam ediyor. Belirsizliklerin bu denli fazla olduğu bir dönemde, enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi için değişen enerji görünümünü analiz edebilmek büyük önem taşıyor.
World Energy Outlook 2015 raporu, en son veriler ışığında küresel enerji sistemine yönelik önümüzdeki 25 sene için güncellenmiş öngörüler içeriyor. Rapor ayrıca fosil yakıtlar, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik sektörü, enerji verimliliğine yönelik beklentileri ortaya koyarken, CO2 emisyonları ve fosil ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik sübvansiyonlara ilişkin de detaylı analizler sunuyor.
Bunların yanı sıra, 2015 yılı raporu, düşen petrol fiyatlarının etkileri, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, konvansiyonel olmayan doğal gaz ve Hindistan’ın enerji görünümü gibi bazı tematik konularda da derinlemesine değerlendirmeler içeriyor.