Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, 29 Aralık 2014 tarihinde başlayan ve Avrupa Birliği malî desteği ile yürütülen “Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına Dönüştürülmesi Projesi” ile Meriç-Ergene, Konya, Büyük Menderes ve Susurluk Havzalarına yönelik Nehir Havza Yönetim Planları hazırlandığını duyurdu.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 25 havza için hazırlanan Havza Koruma Eylem Planları’nın Avrupa Birliği (AB) katılım müzakereleri kapsamında 27 no’lu çevre faslının kapanma kriterlerinden birisi olan Nehir Havza Yönetim Planlarına dönüştürülmesi çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini açıkladı.
Bu kapsamda “Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havzası Yönetim Planlarına Dönüştürülmesi AB Teknik Yardım Projesi” ile Meriç-Ergene, Konya, Büyük Menderes ve Susurluk Havza Koruma Eylem Planları, Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ve kardeş direktiflerine uygun şekilde Nehir Havza Yönetim Planlarına (NHYP) dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, proje kapsamında hazırlanan NHYP’lerin, su kaynaklarının uzun vadede korunması temelinde, kıta içi suların (yerüstü sularının ve yeraltı sularının), geçiş sularının ve kıyı sularının korunması, sürdürülebilir su kullanımının sağlanması ve nihayetinde “iyi su durumu”na erişilmesi için bir çerçeve oluşturduğu kaydedildi.
Proje uygulama döneminde, dört havza için bugüne kadar pek çok etkinlik gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, havzaların durumuyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
“Dört havzada gerçekleştirilen izleme çalışmaları neticesinde 502 yerüstü ve 90 yeraltı suyu kütlesinin miktar ve kalite durumları tespit edilmiştir.
Bu doğrultuda yerüstü su kütlelerinde; Büyük Menderes Havzasında 134 su kütlesinden 23’ü (%16,9), Meriç Havzasında 120 su kütlesinden 4’ü (%3,3), Konya Havzasında 92 su kütlesinden 12’si (%13), Susurluk Havzasında 156 su kütlesinden 16’sı (%10,2) iyi su durumundadır.
Yeraltı su kütlelerinde ise Büyük Menderes Havzasında 38 su kütlesinden 17’si (%44,7), Meriç Havzasında 12 su kütlesinden hiçbiri (%0), Konya Havzasında 18 su kütlesinden 3’ü (%16,7), Susurluk Havzasında 22 su kütlesinden 7’si (%31,8) iyi su durumundadır.
9,28 milyar TL’lik yatırım
Bu minvalde dört havzadaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla proje kapsamında belirlenen tedbirler programı, toplam 9,28 milyar TL’lik bir yatırım gerektirmektedir. Havzalarda yaşayan nüfus dikkate alındığında, Susurluk Havzasında tedbirler programı kişi başına ortalama 711 TL’lik bir yatırımı temsil etmektedir. Bu durum Büyük Menderes Havzasında kişi başı ortalama 1.001 TL, Meriç-Ergene Havzasında 1.157 TL, Konya Havzasında ise 1.218 TL’dir.
Proje kapsamında belirlenen tedbirler alındığında Büyük Menderes, Susurluk ve Meriç-Ergene Havzasında 2030 yılında tüm su kütlelerinde iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır. Konya Havzasında ise 2036 yılında iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır.
Söz konusu Yönetim Planları Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu tarafından onaylanmasının akabinde resmi olarak yürürlüğe girecektir.”