TEMA Vakfı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde herkesi doğaya çıkmaya ve doğayla temasta olmaya çağırdı. Doğanın değerini maddi olarak ölçmenin imkansız olduğunu söyleyen TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç; “Doğal varlıkların önemi, onların yokluğunda anlaşılıyor” dedi.
Birleşmiş Milletler tarafından her sene 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nde TEMA Vakfı, herkesi doğaya çıkmaya, doğayla bağ kurmaya ve onu korumaya davet etti. Konuyla ilgili konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Bu yıl Birleşmiş Milletlerin Dünya Çevre Günü teması “Doğayla Temasta Ol” olarak belirlendi. Bireylerin doğaya çıkması ve onun değerini anlaması çok önemli. Bu bakımdan TEMA Vakfı olarak ekolojik okuryazar bireyler yetiştirmek amacıyla okul öncesinden üniversiteye kadar çocuklar ve gençler için doğa eğitimi programları uyguluyoruz. Bu vesileyle çocuklara yönelik “İçeride Çocuk Kalmasın” sloganımızı yetişkinlere de uyarlayarak “Doğayla Temasta Ol” çağrısı yapıyoruz. Bununla birlikte ekosistemlerin tehlike altında olduğuna dikkat çekiyoruz ve herkesi doğaya çıkarak doğanın değerini anlamaya davet ediyoruz” dedi.
Doğanın zarar görmesi yaşamı olumsuz etkiliyor
Son yıllarda bilim dünyasında yaşanan gelişmeler ve iklim değişikliği gibi çevre sorunları nedeniyle doğanın öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade eden Deniz Ataç, “Okyanuslar, ormanlar ve toprak karbondioksit ve metan gibi sera gazlarını bünyelerinde saklayan depolar olarak faaliyet gösteriyor. Toprak ve su varlıkları gıda üretiminde önemli rol üstleniyor. Doğanın biyolojik çeşitliliğini oluşturan milyonlarca tür kullanılarak ilaçlar üretiliyor. Kırsalda yaşayan milyarlarca kişi doğa ile iç içe çalışıyor, geçimlerini verimli topraklardan sağlıyor. Bu durumda kirlilik, iklim değişikliği veya aşırı kullanma yüzünden ekosistemler tehlike altına girdiğinde bundan olumsuz etkilenecek ilk kişiler de kırsalda yaşayanlar oluyor” dedi.
Doğanın değerini maddi olarak nitelendirmek güç
“Doğal varlıkların insanlık için teşkil ettiği önem ve değer ancak onların yokluğunda anlaşılıyor” diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, “Doğanın değerini maddi olarak ölçmemiz mümkün değil. Çünkü bize hiçbir karşılık beklemeden, paha biçilemez hizmetler sunuyor. Temiz havanın önemini hava kirliliğine maruz kalmadan önce de bilmemiz gerekiyor. Su ve toprak gibi varlıkların korunması için kıtlık yaşamadan önce harekete geçmeliyiz. Ekosistemi geri dönüşü olmayan bir yola girmekten korumamız lazım. Birleşmiş Milletler tarafından 2016’da yürürlüğe konulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden olan “13. İklim Eylemi”, “14. Sudaki Yaşam” ve “15. Karasal Yaşam” ile ilgili amaçları Türkiye ve dünya çapında gerçekleştirmek için somut adımlar atmamız gerekiyor. Bu yüzden “Doğayla Temasta Ol” teması ile herkesi doğayla yeniden bağlar kurmaya, bütün duyularımızı kullanarak doğayı tecrübe etmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
“Büyüknohutçu çiftini anıyoruz”
5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesi ile Finike ormanlarını madencilik faaliyetlerine karşı savunan Ali ve Ayşin Büyüknohutçu çiftini saygı ile andıklarını ifade eden Ataç; “Basına yansıyan iddiaların yetkililer tarafından ciddiyetle ve ivedilikle sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Suçlular hak ettiği cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız.” dedi.