TEMA Vakfı, 22 Mart Dünya Su Günü’nde gönüllü temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı ‘Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası’nı açıkladı.
Geçtiğimiz iki ay boyunca yürütülen çalışma sırasında tabandan yukarı doğru ve katılımcı bir araştırma yöntemi izlendi. Sistematik bir bilgi toplama formu kullanılarak 81 ildeki gönüllü temsilcileri aracılığıyla güncel su sorunlarını tespit eden TEMA Vakfı, şu ana kadar 33 ilde 59 su varlığına dair tehdit belirledi.
Suya erişim de, sularımızın niteliği ve miktarı da tehdit altında
Su varlıklarına yönelik tehditler su varlığının niteliğine, miktarına ve su varlığına erişime yönelik tehditler olmak üzere temel olarak üç ana başlık altında değerlendirildi. Bir su kaynağında birden fazla tehdit olduğu durumlar saptandı. TEMA Vakfı’nın hazırladığı güncel haritaya göre, aralarında akarsu ve göl kirlenmesi ile biyoçeşitlilikte azalmanın da olduğu su varlığının niteliğine yönelik 35 tehdit kayıt altına alınırken, akarsu ve göl kuruması ile yer altı sularının tükenmesini içeren su varlığının miktarına yönelik 29 tehdit saptandı. Su varlığına erişime engel olacak baraj ve HES kaynaklı sorunların yanı sıra sağlıklı içme suyuna erişime dair sorunlar içeren de 4 tehdit kaydedildi.
Harita sürekli güncellenecek
Bu rapor kapsamında belgelenen vakalar Türkiye’deki kirlenme ve tükenme tehdidi altında bulunan çok sayıda su varlığının sadece bir kısmını oluşturmakla birlikte TEMA Vakfı önümüzdeki dönemde temsilci ve gönüllülerinin katkıları ile haritayı güncelleyerek genişletmeye devam edecek.