Koronavirüs günlerinde gözle ilgili merak ettikleriniz bu sayfada

0
831
Koronavirüs günlerinde gözle ilgili merak ettikleriniz bu sayfada

Koronovirüsü ilk tespit eden ve bu yolda hayatını ilk kaybeden sağlık çalışanının bir göz doktoru olduğunu hatırlatan Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), hem göz doktorlarının hem de vatandaşların faydalanabileceği bir Covid-19 bilgilendirme web sayfası hazırladı.

Koronavirüs salgınının başladığı Çin’in Wuhan Kentinde görev yaparken, virüs konusunda ilk uyarı göz hekimi Dr Li Wenliang’dan gelmişti. Wenliang, 7 Şubat tarihinde hayatını kaybetti ve o zaman henüz adı konmamış bu yeni virüsten ölen ilk sağlık çalışanı oldu.

Koronavirüsün göz yoluyla bulaşabilmesi, muayenelerini yakından yapmak zorunda olan göz hekimlerini risk grubuna sokarken, göz sağlığı problemi olan hastaların da daha dikkatli olmasını zorunlu kılıyor.

Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), bu nedenle hem göz doktorlarının hem de vatandaşların faydalanabileceği bir koronavirüs bilgilendirme sayfası hazırladı.

Bu sayfaya internette https://koronavirus.todnet.org/adresinden ulaşılabiliyor.

Neler var?

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ziya Kapran, hazırladıkları web sayfasında, göz hekimlerine yönelik mesleki duyuruların yanı sıra göz sağlığı hastalarını ilgilendirebilecek aktüel açıklamalar ve Covid-19 salgınına ilişkin Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerin yer aldığını duyurdu.

Acil ameliyat listesi

Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri, bu dönemde acil olmayan ihtiyaçların ertelenmesini ve sadece acil sağlık işlemlerinin yapılmasını öneriyor. Hem üyelerini hem de hastalarını Covid-19 risklerinden korumayı hedeflediklerini söyleyen TOD Genel Sekreteri Kapran, “Pandemi nedeniyle acil kabul edilen göz hastalıkları” bölümünde, gözle ilgili acil işlem, muayene ve ameliyat listesini paylaştıklarını dile getirdi.

Kontakt lens kullanımı ile ilgili öneriler

Kontakt lens kullanıcıları, başkalarına göre gözlerine daha fazla dokunmak durumunda kalıyor. Ancak koronavirüsün göz yoluyla bulaşıyor olması, lens kullanıcılarını risk altına sokuyor. Oftalmoloji Derneği, bu dönemde lens yerine gözlük önermekle birlikte lens kullanmayı sürdürecek kişilere de tavsiyelerde bulunuyor.

Salgından korunma önerileri, 1400’lü yıllardan beri değişmemiş

Sayfada salgınlarla ilgili ilginç tarihi gelişmelere de yer veriliyor. 1400’lü yıllarda Amasya Tabip Cerrah Sabuncuzade Şerafettin Efendi, salgın hastalıklarla ilgili öneriler sıralamış. Şerafettin Efendi, ‘ellerini onat yu’ (ellerini iyi yıka), ‘galebeliğe girme’ (kalabalığa girme), ‘selamı uzaktan vir’ (selamı uzaktan ver) ‘eyi yi vü eyi iç’ (iyi ye ve iyi iç) gibi bugünlere taşınan tavsiyelerde bulunmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz