TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı F. Mehlika Koç uyardı: “Kişisel sağlığımız açısından dezenfektanlar yalnızca su ve sabuna erişim sağlayamadığımız zaruri durumlarda kullanılmalıdır.”
El dezenfektanları koronovirüs salgını ile birlikte hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Ancak son zamanlarda aşırı, bilinçsiz ve uygunsuz kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Dezenfektanlar konusunda kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin toplum sağlığını tehdit ettiğini ifade eden TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı F. Mehlika Koç, yaptığı yazılı açıklamayla dezenfektan kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Dezenfektanların, “cansız nesneler üzerinde potansiyel olarak bulunan patojen mikroorganizmaların miktarlarının kabul edilebilir bir seviyeye düşürülmesini sağlayan kimyasal maddeler” olduğunu kaydeden Mehlika Koç, “Dezenfeksiyon sayesinde, bakteri ve fungusların gelişimini önleme ve öldürmeye ek olarak bazı hedef virüslerin de yok edilmesi sağlanabilir. Ancak dezenfektanların aşırı ve uygunsuz kullanımı insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır.” dedi.
Su ve sabuna erişim yoksa…
El dezenfektanlarının aşırı ve uygunsuz kullanımında cildin kuruyabileceği, alerjik reaksiyonların gözlenebileceği, kas sağlığının ve bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenebileceği, astım ve kronik cilt rahatsızlıklarına neden olabileceği uyarısında bulunan Koç şu ifadeleri kullandı:
“Kişisel sağlığımız açısından dezenfektanların yalnızca su ve sabuna erişim sağlayamadığımız zaruri durumlarda kullanılmalıdır. Su ve sabun el hijyeni bakımından hem en verimli hem de en sağlıklı temizlik yöntemidir. Salgından korunmak ve hastalanma riskini en aza indirmek için eller en az 20 saniye boyunca bol su ve sabun ile yemekten önce ve sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde yıkanmalıdır.”
Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan kullanılmalı
Özellikle içeriğinde ne olduğunu bilinmeyen, etiketi olmayan, dezenfektan ve biyosidal ürünlerin kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Koç, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanılmamasını istedi. Onaylı ürünlerin listesine Sağlık Bakanlığının internet sitesinden ulaşılabileceğini ifade eden Koç, uyarılarına şöyle devam etti:
“Kullanılacak olan ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Ürünlerin göz ile temasından kaçınmalı, koklanmamalı, içilmemelidir. Gerekli olan uyarılara uyulmadığı takdirde zehirlenmeye, ciltte hasarlarına neden olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.
Kullanılan ürün, başka ürün veya kimyasal ile karıştırılmamalı, farklı ambalajlara aktarılmamalı, üreticinin önerdiği doz ve şekilde kullanmaya özen gösterilmelidir.
Dezenfektanlar mutlaka çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
Özellikle içeriğinde alkol bulunan dezenfektanlar kullanılırken, solüsyonun tamamen buharlaşması beklenilmeli, ateş ile temas edilmemeli, bu tarz ürünlerin yanıcı olduğu unutulmamalıdır.”