Accelerate2030 Türkiye finalistleri belli oldu

0
10139
Accelerate2030 desteğini almaya hak kazanan girişimler, Biolive, Naturansa, Joon ve Tolkido oldu.

Anadolu Efes, Impact Hub İstanbul ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen Accelerate2030 Türkiye finalinde seçilen dört girişim, Biolive, Naturansa, Joon ve Tolkido oldu.

Anadolu Efes, Impact Hub İstanbul ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen, en yenilikçi ve gerçekleştirilebilir sosyal fayda girişimlerinin desteklendiği Accelerate2030 Programı’nın final etkinliği Impact Hub İstanbul’da gerçekleşti.

Final etkinliğinde, programa başvuran 50’yi aşkın girişim arasından seçilen 10 girişim sahneye çıktı. Girişimciler, Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, UNDP Türkiye Stratejjik Ortaklıklar ve Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan, Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, S360 Stratejik Sürdürülebilirlik Danışmanı Eren Öztürk, İTÜ ARI Teknokent İş Geliştirme ve İletişim Direktörü Arzu Eryılmaz, ve geçen yılın Accelerate2030 global finalisti Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı’dan oluşan jüri karşısında küresel Accelerate2030 desteğini almak için girişimleri anlattı.

Türkiye finalinde Accelerate2030 desteğini almaya hak kazanan girişimler, Biolive, Naturansa, Joon ve Tolkido oldu. Seçilen girişimler Türkiye’de sürecek 6 aylık destek programına dâhil olurken aynı zamanda Ekim ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilecek finale başvurma şansını elde etti.

Final sahnesinde bir konuşma yapan Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, “Anadolu Efes olarak gençlere ve geleceğe inanıyoruz. Girişimcilik ekosistemini desteklemeyi çok önemsiyoruz. Hem sektörümüzü ileriye götürecek teknolojik girişimleri hem de toplumumuza katkı sağlayacak sosyal fayda odaklı girişimleri destekliyoruz. Tüm faaliyetlerimizde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkı sağlamayı hedefliyoruz.Accelerate2030 Programını’nın bir paydaşı olmak bizim için bu nedenle çok önemli. Bu platformun ana destekçisi olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Seçilen Girişimler:

BIOLIVE: Biolive, plastikle ilgili problemlerin üstesinden gelmek ve biyoplastik pazarındaki eksiklikleri gidermek amacıyla zeytin çekirdek ve atıklarından tamamen doğal biyoplastik granüller üreten bir biyoteknoloji şirketi.

Biyolojik olarak parçalanabilen, kanserojen ve toksik madde içermeyen Bio-Pura isimli hammaddeleri ile Biolive, farklı sektörler ve özel uygulamalar için ideal çözümler, düşük maliyetli hammadde alternatifleri sunuyor. Biolive, 2018’den beri elektronik malzemeler, bebek ürünleri, otomotiv, hijyenik ürünler, ev gereçleri, gıda paketleme endüstrisi gibi alanlar için biyo granüller satıyor.

NATURANSA: Tüketici öncesi gıda atıklarının ayrıştırılması yoluyla yetiştirilen yenilebilir böceklerden yüksek kalitede protein üreten bir girişim.

Naturansa, üretilen böceklerden protein tozu elde ederek ölçeklenebilir bir teknoloji oluşturuyor ve siyah asker sineği larvaları ile organik atıkların geri dönüşümünü sağlıyor. Giderek artan insan nüfusu için sürdürülebilir bir beslenme yöntemi de öneriyor. Naturansa’nın üretim sürecinde; ilk olarak meyve-sebze atıklarının böceklerle çözündürülmesi sonrasında çıkan malzeme filtreleniyor. Sonrasında içerisindeki böcekler ayrıştırılıyor ve geri kalan kompost olmuş yiyecekler gübre haline geliyor. Bu gübreler satışa sunulmaya hazırdır. Ayrılan böcekler de kurutuluyor ve çekiliyor. Bu işlem sonucunda da yüksek kalite protein tozu elde ediliyor ve farklı sektörlerde kullanılıyor. Şu anda evcil hayvan gıda pazarını hedefleyen girişim, insan tüketimine geçmeyi de planlıyor.

JOON: Dezavantajlı gruplar ile çalışarak, zanaatı modern üretim yöntemleri ve tasarımla birleştiren Joon, meydana getirdiği yeni kullanışlı ürünlerin günlük hayata katılmasında öncü oluyor. Bu ürünler üzerinden üretici hikayelerini de paylaşan Joon, hem müşterileri zanaatkarların hayatlarına konuk ediyor, hem de ortak kültürel değerlerin yaşatılmasını sağlıyor. Joon’un üretim süreci, dezavantajlı durumdaki üreticiler ve zanaatkarlar ile tanışıp, onların yetkinliklerini en iyi şekilde anlamaya çalışarak başlıyor. Daha sonra üreticilerin yetkinliklerine en uygun tasarım çözümlerini geliştiriyor ve çeşitli ürünleri son tüketici ile buluşturuyor.

TOLKİDO: Tolkido, konuşma problemi yaşayan otizmli çocuklara kişiselleştirilmiş eğitimi mümkün kılmak amacıyla yola çıktı. Türkiye’de sadece lise dönemine kadar eğitim alabilen otizmli bireyler geri kalan yaşamlarını devam ettirebilmek için ailelerine bağımlı kalmaktadırlar. Tolkido, otizmli bireyler iletişim becerilerini geliştirebilsin diye, teknolojiyi kullanan görsel eğitim kartları üretiyor. Tolkido sistemi, bir peluş oyuncaktan ve kartlardan oluşuyor. Kartların üzerindeki görseller, aile veya öğretmen tarafından çocukların ihtiyaçlarına yönelik hazırlanıyor ve kartların üzerine yapıştırılıyor. Kartların içerdiği ses kayıtları ise bilgisayar aracılığı ile oyuncağa kaydediliyor. Kartların oyuncağa yaklaştırılmasıyla birlikte oyuncak, ses kayıtlarını seslendiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz