Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Taslağını görüşe açtı. Taslağa göre, plastik, cam, kompozit, ahşap ve metal ambalajlardan geri kazanım katılım payı alınacak. Uygulama 30 Haziran’da devreye alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ücretli poşet uygulamasının ardından, geri kazanım katılım payı alınacak ürün gruplarını genişletti. Bakanlığın, konuya ilişkin Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Taslağı, kamuoyu görüşüne açıldı.
Taslağa göre, piyasaya sürülen ürünlerin geri kazanım katılım paylarının belirlenmesinde; Çevre Kanununun ekli (1) sayılı listesinde yer alan ürünler ile bu ürünlere karşılık gelen ücretlerin kullanılması esas alınacak.
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden sadece yurt içinde piyasaya arz edilenlere geri kazanım katılım payı uygulanacak. Geri kazanım/geri dönüşüm yolu ile elde edilenler için de geri kazanım katılım payı alınacak.
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden ithal edilenler için geri kazanım katılım payı ise ithalat işlemlerinin tamamlanmasını müteakip uygulanacak.
Ürünler için uygulanacak geri kazanım katılım payı uygulamasından plastik poşetler için satış noktaları, diğer ürünler için piyasaya sürenler/ithalatçılar sorumlu olacak.
Bakanlık tarafından Yönetmelik kapsamında yapılacak izleme, kontroller ve/veya denetimlerde;
-Bildirim yükümlülüğünü zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenler ile Bakanlıkça bu Yönetmelik kapsamında talep edilen diğer bilgi ve belgeleri zamanında ve/veya eksiksiz olarak sunmadığı tespit edilenler hakkında Kanunun 20’nci maddesinin (g) bendi hükmü gereğince 18.037 lira,
-Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere ise Kanunun 20’nci maddesinin (z) bendi hükmü gereğince, miktarın yüzde 20 fazlası olacak şekilde idari yaptırım uygulanacak.
Bakanlıkça plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasına tabi tutulan plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına da metrekare başına 12.37 TL ceza uygulanacak.
Ekli (1) sayılı listede hangi ürünler bulunuyor?
Plastik poşet, lastik, akü, piller, madeni yağlar, bitkisel yağlar, elektrikli ve elektronik eşya, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, ilaç, içecek ambalajları (cam, kağıt, kompozit, plastik ve metal ambalajlar).