Yeterli geliri olmadığı için tasarruf edemeyenlerin oranı arttı

0
486
ING Bank araştırmasında, tasarruf edememe gerekçelerinde öne çıkan ikinci madde %9 ile “borçlarımdan dolayı” cevabı oldu. (Photo: Pixabay/jarmoluk)

ING Bank’ın Tasarruf Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre 2017 yılı 3. Çeyreğinde “Tasarruf edecek yeterli geliri olmadığı için” tasarruf edemeyenlerin oranında %75’ten %84’e anlamlı bir yükseliş yaşandı.

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Geçen çeyrekte %13,8 olan kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı araştırma döneminde %15,4 ile yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Tasarruf oranında yaşanan artışa karşın yakın zamanda tasarruf yapmayı planlayanların oranında geçen çeyrekte başlayan düşüş eğilimi devam etti. Buna göre tasarrufu olmayan ancak yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı iki çeyrek arasında %29,9’dan %24,6’ya geriledi. Bu kitle arasında gelecek 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanların orasındaki artış ise daha dikkat çekici oldu. Yılın 2. çeyreğinde %23,5 olan oran bu araştırma döneminde 9 puanlık gerilemeyle %14,4’e indi.

45 yaş ve üzerinde tasarruf arttı

Sonuçlar yaş grubu bazında incelendiğinde tasarruf sahipleri içinde 35-44 yaş grubunun payının %24’den %21’e gerilediği gözlendi. Buna karşılık 45 yaş üzeri grubun payı %26’dan %30’a çıktı. Bu dönemde bekar erkekler arasında tasarruf edenlerin oranında düşüş gözlenirken, evli, bekar ve çalışan olmak üzere tüm kadın gruplarının içerisindeki tasarruf oranında yükseliş oldu.

Yeterli geliri olmadığı için tasarruf edemeyenlerin oranı arttı

“Tasarruf edecek yeterli geliri olmadığı için” tasarruf edemeyenlerin oranında %75’ten %84’e anlamlı bir yükseliş yaşanırken; tasarruf edememe gerekçelerinde öne çıkan ikinci madde %9 ile “borçlarımdan dolayı” cevabı oldu. Bununla birlikte görüşülen kişiler arasında aynı hanede yaşayan başkaları tarafından tasarruf yapıldığını belirtenlerin oranında %32’den %36’ya bir artış yaşandı.

Tasarrufu olanların gerekçelerine bakıldığında ilk sırada yer alan “geleceğe yatırım” amacı, 2017 3. çeyreğinde %41’den %47’ye yükseldi. İkinci sırada yer alan “çocuklarım için” gerekçesi %29’dan %26’ya gerilerken, “beklenmedik durumlara karşı güvence olması için” diyenlerin oranı %11 ile geçmiş çeyrekteki seviyesini korudu.

Düzenli tasarruf yapanlar %68 seviyesinde

Tasarruf etmenin bir alışkanlık olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, düzenli tasarruf yapanların oranı 2017 3. çeyreğinde önceki dönemle hemen hemen aynı seviyeyi koruyarak %68 olarak gerçekleşti. Düzenli tasarruf yapmayanlar arasında son 3 ay içinde tasarruf yapmış olanların oranı %45’ten %36’ya önemli bir düşüş kaydederken, gelecek 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanların oranında da %57’den %46’ya bir düşüş yaşandı.

Tasarruf araçlarında mali sistem içi varlıkların payı en yüksek seviyeye ulaştı

Tasarruf araçları tercihlerinde, 2014 sonundan bu yana %75’in üzerinde ve belirgin bir artış eğiliminde olan mali sistem için varlıkların, toplam varlıklar içindeki payı bugüne kadar en yüksek seviye olan %84’e ulaştı. Bir önceki çeyrekte %28 iken bu araştırma döneminde %32 ile bugüne kadar ulaştığı en yüksek seviyeyi yakalayan Bireysel Emeklilik Fonları da en çok tercih edilen tasarruf aracı oldu. TL vadeli hesap %23’ten %18’e gerilerken, vadesiz hesabı tercih edenlerin oranı %6’dan %11’e çıktı.

Ülkenin yarısı ekonomi gündemini takip ediyor

İçeriği her çeyrekte zenginleştirilen araştırmanın bu döneminde katılımcılara ekonomi gündemini ne kadar takip ettikleri soruldu. Katılımcıların yarıdan fazlası (%53) ekonomi gündemini ve haberlerini takip ettiğini belirtti. Takip etme sıklığında ise %58 ile “her gün” yanıtı ilk sırayı aldı. Haftada birkaç kez takip edenlerin oranı %21, haftada bir kez takip edenlerin oranı %12 oldu. Ekonomi gündemini izlemede en önemli kaynak %85 gibi yüksek bir oranla televizyon olurken, onu %45 ile internet ve web siteleri, %14 ile gazete izledi.

Barbaros Uygun: “Tasarruf artışı, önemli bir gündem maddesi”

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranında 2017 yılının 3. çeyreğinde 1,6 puanlık önemli bir artış yaşandı. Bu artışta, geçen yıl ortalarından bu yana yükseliş eğiliminde olan ve bu yıl ağırlıklı olarak çift basamaklı devam eden enflasyondaki yukarı yönlü seyir ile TL kredilerdeki hızlı büyümeyle birlikte ortalama mevduat faizlerindeki artış etkili olmuş görünüyor. Tasarrufların artırılması ülkemizin uzun vadeli refahı açısından her zaman en önemli gündem maddelerinden biri. ING Bank olarak 5 yılı aşkın süredir TTEA ile ülkemizin tasarruf alanındaki nabzını yakından tuttuğumuz gibi, Turuncu Damla gibi tasarruf alışkanlığını çocuk yaşta kazandırmaya yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarımız ve tasarrufu teşvik eden ürünlerimizle bu konuda her zaman destek olmayı sürdüreceğiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz