Ana Sayfa Haber Ekonomi “Yeni bir sanayi politikasına ihtiyaç var”

“Yeni bir sanayi politikasına ihtiyaç var”

0
680

Hükümetin 25 Öncelikli Dönüşüm Programı’nı ve 2016 Eylem Planı’nı son derece önemsediklerini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ve yeni bir sanayi politikasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

TOBB’da düzenlenen Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu; reel sektör açısından zor bir yılı geride bıraktıklarına işaret ederek, “2015’i en iyi nasıl tarif ederiz diye baktığımızda ‘Düşe kalka yol aldığımız bir yıl oldu’ diyebiliriz” ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, pek çok gelişmekte olan ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini kaydederek, petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarının gerilemesinin ithalat faturasını düşürdüğünü ancak ihracatın üçte birinin, yurt dışı müteahhitlik işlerinin yüzde 85’inin, turistlerin yarısının petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerden geldiğini, dolayısıyla enerji gideri azalırken, ihracatta sıkıntılar yaşamaya başladıklarını bildirdi.

Suriye, Irak ve Ukrayna’daki gelişmelerin ayrı birer risk unsuru olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Son olarak da Rusya meselesi çıktı. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali bir durum yaşıyoruz. Tüm bunları görünce, geçenlerde okuduğum, şöyle bir fıkra aklıma geliyor. Tanrı bu bereketli ve stratejik coğrafyayı Türklere bahşetmiş. Ama öbür milletlere haksız olmasın, denge sağlansın diye de etrafımıza, böyle komşular vermiş. Şimdi Rusların haksızken haklı görünme çabalarını, Suriye, Ermenistan ve Irak’taki yönetim trajedisini görünce, ‘Allah yardımcımız olsun, beterinden saklasın’ diyorum. Bir de son günlerde yeniden alevlenen terör sıkıntısı var. Özellikle de bölgedeki iş camiası bundan çok derinden etkilenmektedir. Bu sadece bir ekonomik sorun değil. Çünkü sosyal yapıyı ayakta tutan da bu ekonomik dinamiktir.”

TOBBGümrük işlemleri hızlandırılacak

Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini anımsatırken, alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyledi.

Bakanlığının önceliğinin yasal ticareti mümkün olduğu kadar kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti engellemek olduğunu vurgulayan Tüfenkci, dış ticarette rekabet gücünün artması için gümrük işlemlerinin hızlı hale getirilmesinin Bakanlığının öncelikli hedeflerinden olduğunu kaydetti. Bu kapsamda yeni düzenlemelerle ithalat ve ihracat işlemlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Tüfenkci, gümrüklerde “kağıt” dönemini “e-beyan sistemiyle” kaldıracaklarını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, “Artık ticaret erbabımız, gümrük beyannamesine eklenmesi gereken belgeleri de tamamen elektronik ortamda ve elektronik imzayla gümrüğe gelmeden bürolarından gümrük idaresine sunacak. Örneğin, iş sahiplerinin ithalat veya ihracat işlemleri için çeşitli kurumlardan belge alırken harcadıkları zamanı ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş da iki seçim, tekrar uyanan terör belası, mülteci sorunu ve Rusya krizi yüzünden iş dünyasının zor bir yıl geçirdiğini belirterek, huzur, barış ve istikrar başta olmak üzere, ekonomik açıdan da önemli beklentilerinin olduğunu ifade etti.

Demirtaş, 2015 yılında büyümenin yüzde 3 seviyesinde olmasını beklediklerini ancak isteklerinin yüzde 5 ve üstü olduğunu söyledi.

Yavaş büyüme ve sanayide daralmanın, piyasada durgunluk yarattığını dile getiren Demirtaş, “Üyelerimizin morali her açıdan bozuk. Güneydoğu’da yaşananlar, her gün gelen şehit haberleri, ödenmeyen çekler, tahsil edilemeyen alacaklar ile karsız ve yetersiz satışlar… O nedenle durgunluğa karşı enflasyonu azdırmadan, genişlemeci ekonomik politikalar ile iç talebin canlandırılmasını istiyoruz. Aslında bu isteğimiz tüm dünya için. Çünkü uzmanlara göre gelecek 2 yıl dünya ekonomisi durgunluğa girecek” diye konuştu.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz