64.Hükümetin Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yem ve gübrede KDV’nin kaldırılacağı müjdesini verdi. Planda ayrıca, şeker piyasasının yeniden yapılandırılacağı ve Meclis’te bulunan Şeker Kanunu Tasarısı’nın 2016 yılı sonuna kadar yasalaşacağı belirtiliyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nı dün açıkladı. Vaatlerin gerçekleşme takvimini açıkladıklarını ifade eden Davutoğlu, “Bugünden başlayarak yeni bir sayfa açıyoruz. ‘Vira Bismillah’ diyoruz. Bu eylem planımızı bütün Türkiye, 78 milyon takip etsin” dedi.
İcraatlar ve reformlar başlığı altında iki bölümden oluşan eylem planı 216 adımdan oluşuyor. Vaatler 1 haftalık, 3 aylık ve 6 aylık olarak takvimlendirildi. Reformlar için de 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere ayrı bir takvim bulunuyor. Eylem planında toplam 44 adet vaat üç ay içinde gerçekleştirilecek.
Kısa vadeli vaatlerden biri olan ve tarım başlığında yer alan yem ve gübrede KDV’nin kaldırılması konusunda Eylem Planı’nda 21 Aralık 2015 ile 21 Mart 2016 tarihleri arasında bir çalışma takvimi belirlendi. Tarım başlığında yer alan ve yine bu çalışma takviminde gerçekleştirilecek vaatler arasında; Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilmesi, İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme düzenlemesi yapılması, Çiftçilere sera desteği verilmesi ve Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik program hazırlanması gibi konular da bulunuyor.
Bunun yanı sıra Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılması ve Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınması da Eylem Planı’nda yer alıyor. Bu konulardaki çalışmaların da ilk 3 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara faizsiz kredi desteği uygulaması ise ilk 6 ay içerisinde başlatılacak. İlk 6 ayda tarım yatırımlarına yönelik bürokrasinin azaltılması konusu da Eylem Planında yer aldı.
Planda ayrıca Haziran 2016’ya kadar Su Kanunu çalışmalarının tamamlanması öngörülüyor. Ayrıca tabiatın ve biyoçeşitliliğin etkin korunması ve korunan alan yönetimindeki boşluk ve belirsizlikleri giderecek kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak yasal düzenleme yapılması da planlananlar arasında.
Dahilde İşleme Rejimi gözden geçirilecek
64’üncü Hükümet Eylem Planı’nda; Dahilde İşleme Rejimi (DİR) de masaya yatırılıyor. Planda, DİR’in ihracatçılarımızın dünya piyasa fiyatlarından girdi temin etmesine olanak sağlayan dış ticaretimiz açısından son derece önemli bir enstrüman olduğu vurgulanarak; “Yurt içi üretime zarar vermemek hususu esas alınarak ve konuyla ilgili tüm paydaşların görüş ve önerileri dikkate alınarak Rejim gözden geçirilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacaktır.” deniliyor.
Eylem Planı’nda yer alan diğer hususlar ise şöyle belirlendi:
Tarımsal destekler, tarım havzaları bazında ürün deseni ile birlikte su kısıtı gözetilecek şekilde yeniden düzenlenecek.
Sulama birlikleri yeniden yapılandırılacak.
Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı etkin şekilde takip edilecek.
Sera gazı emisyonlarına yönelik takip sistemi kurulacak.
Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) çalışmalarına ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri tamamlanacak.