BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, yatırımcıların küresel ekonomik gidişata dair güvenlerinin büyük oranda azaldığını ortaya koydu. Oran, 2012’den beri araştırmada alınan en düşük sonuç olan net yüzde 8 seviyesine geriledi.
Ocak ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması’na göre Çin’in büyümesine dair endişeler artarken, yatırımcıların da küresel ekonomik gidişata dair güvenleri büyük ölçüde azaldı. Portföylerde hisse senetleri hızla gerilerken, nakit varlıkları ise artış yapmış durumda.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, bu ayki araştırmaya ilişkin olarak, “Yatırımcıların tümüyle düşüş beklentisi içine girdiklerini söylemek henüz mümkün değil. Halihazırda sıradan bir gerileme/ayı piyasası döngüsüne girdiğimiz gerçeği henüz yatırımcılar arasında kabul görmüş değil,” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Hisse Senedi ve Kantitatif Stratejisti James Barty ise, “Yatırımcıların Avrupa’ya ilişkin yükseliş beklentileri sürüyor, ancak güven halen dipte seyrediyor. En çok ve en az tercih edilen sektörler arasında konumlama farkı, son iki yılın en düşük seviyesinde,” şeklinde konuştu.
Araştırmadan çıkan sonuçlar özetle şöyle:
Küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde güçleneceğini düşünen yatırımcıların oranı, 2012 yılından beri araştırmada alınmış en düşük sonuç olan net yüzde 8 seviyesinde. Buna rağmen, önümüzdeki 12 ay içerisinde global gerileme olacağı düşüncesinin sadece 12 seviyesinde olduğu görüldü.
Çin’deki ekonomik yavaşlama, araştırmaya katılan şirketler nezdinde en büyük kuyruk riski kabul ediliyor.
Üç yıllık dönemde ilk kez negatif bir okuma ile daha fazla katılımcı artık önümüzdeki 12 ay içerisinde küresel kârlılıkların gerileyeceğini düşünüyor.
Katılımcıların yarıdan fazlası, önümüzdeki 12 ay içinde Fed’in en fazla iki kez faiz artırmasını bekliyor. Geçtiğimiz ay ise bu oran yüzde 40 seviyesindeydi.
Uzun dolar en kalabalık işlem olmayı sürdürse de, dolarda yükselme beklentileri azalıyor.
Ortalama nakit varlıkları, 2009 yılından beri alınan en yüksek üçüncü sonuç olan 5,4’e tırmandı. Yatırımcıların net yüzde 38’i nakitte gösterge üzerine çıkmış durumda.
Hisse senetlerinde gösterge üzerinde konum alan yatırımcıların oranı Aralık ayındaki net yüzde 42 seviyesinden net yüzde 21 seviyesine gerilerken, tahvillerde gösterge altı konum alan yatırımcıların sayısında da azalma var.
Küresel Yükselen Piyasalara yönelik düşüş beklentisi rekor düzeye ulaştı. Avrupa ve Japonya en popüler hisse senedi piyasaları olmayı sürdürüyor.