Capital Dergisi tarafından düzenlenen Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması’nın sonuçları İstanbul’da düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl 19’uncusu yapılan araştırmada Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı.
Capital Dergisi tarafından Vodafone’un ana sponsorluğunda düzenlenen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nın ödül töreni, 14 Aralık Çarşamba akşamı gerçekleştirildi. Bu yıl 19’uncusu yapılan araştırmada Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı. Conrad Otel’de düzenlenen ödül töreni iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Törende, “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması” kapsamında ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirilen şirketlere toplam 8 kategoride 24 ödül verildi.
Kibar Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kibar “Onur Ödülü”ne layık görülürken, bu yıl ilk kez verilen “Vodafone Dijitalleşme Özel Ödülü”nü ise Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü Kerim Tatlıcı aldı.
Türkiye’nin en büyük şirketi yine Tüpraş oldu
Türkiye’de ilk defa 1998 yılında Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen, özel sektörü tüm yönleriyle kapsayan “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir zeminde büyümesine katkı sağlayan şirketler ciro büyüklüğüne göre sıralanıyor. Capital500 Araştırması, en güncel ve net verilerle özel sektörün gücünü ortaya koyan, sektör ve şirket ayrımı yapmaksızın özel sektörü tüm yönleriyle kapsayan tek araştırma olması sebebiyle iş dünyasında ayrı bir önem taşıyor.
“Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda bu yıl da şirketler ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirildi. Buna göre, Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları “Türkiye’nin En Büyük Şirketleri” olurken; Yatağan Termik Enerji Üretim, Cengiz Enerji ve Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri de “Cirosunu En Çok Artıran Şirketler” arasında yer aldı.
“En Çok Kâr Eden Şirketler” kategorisinde Türk Hava Yolları, Turkcell ve Tüpraş; “Kârını En Çok Artıran Şirketler” kategorisinde ise Borusan Lojistik Dağıtım, Plasmar Plastik ve Eser Taahhüt ilk üç sırayı paylaştı.
Diğer yandan, “En Çok İhracat Yapan Şirketler” Ford Otosan, Tüpraş ve Oyak Renault; “İhracatını En Çok Artıran Şirketler” ise Mobiltel, Melike Tekstil ve Koluman Motorlu Araçlar oldu.
“En Çok İstihdam Sağlayan Şirketler” kategorisinde Türk Telekom, BİM Birleşik Mağazalar ve LC Waikiki Mağazacılık; “İstihdamını En Çok Artıran Şirketler” kategorisinde ise Aksa Elektrik, Altın Ateş Kimya ve Gediz Elektrik Perakende Satış yer aldı.