Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir bugün gerçekleşen Sultanahmet saldırısının ardından bir açıklama yaptı. “Saldırının amacı ekonomik açıdan istikrarsızlık ortamı yaratmaktır!” diyen Demir, turizm sektöründeki kaybın yılın ilk 6 ayında 1 milyar dolara yaklaşabileceği tahmininde bulundu.
Sultanahmet meydanında bugün gerçekleşen terör saldırısının ardından Ekonomistler Platformu bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, küresel ve bölgesel risklerin en fazla olduğu bir dönemde gerçekleştirilen saldırının hedefinin Türkiye’nin ekonomik ve siyasal anlamda karşı karşıya kaldığı huzursuzluk ortamını derinleştirmek olduğu ifade edildi.
“Sultanahmet Meydanı’nda bugün gerçekleştirilen terörist saldırı, Türkiye’nin ekonomik güvenliğini de hedef almıştır. Türkiye ekonomisini 2016’da zor bir yıl bekliyor!” diye Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir açıklamada şunlara değindi:
“Can kaybının olduğu bir ortamda ekonomi konuşmak oldukça zor. Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor, yaralılara acil şifa diliyor ve hayatını kaybedenler için derin bir üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Karşı karşıya kaldığımız saldırının temel hedefinin Türkiye’nin ekonomik ve siyasi huzursuzluğunu derinleştirmek olduğu net bir şekilde görülüyor.
Rusya – Türkiye gerginliğinin Türkiye turizmi açısından önemli kırılganlıkları beraberinde getirdiğini tahmin ettiğimiz 2016 yılında, Türkiye turizminin kalbi olan İstanbul’un en önemli turizm merkezi Sultan Ahmet Meydanı’ndaki saldırı hepimiz için önemli bir endişe kaynağı olmuştur.
ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttırımı, Türkiye-Rusya gerilimi, Suudi Arabistan-İran gerginliği gibi küresel ve bölgesel risklerin etkili olacağını tahmin ettiğimiz böylesi bir dönemde yapılan saldırının amacı Türkiye’yi bu bataklıkta daha derinlere çekmektir. Türkiye’nin bu yıl Rusya geriliminin yaratacağı 2 milyar dolarlık gelir kaybını telafi etme yollarını aradığı bir dönemde, 10 milyonun üzerinde yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’da yaşanan patlamanın amacı oldukça nettir. Bu noktada turizm sektöründeki kaybın da en azından yılın ilk 6 aylık sürecinde 1 milyar dolara yakın bir ek kayıp ile karşı karşıya olacağı tahmin edilmektedir
Hükümetin ve ilgili tüm aktörlerin bu noktada soğukkanlı davranması, ekonomi ve güvenlik açısından gerekli önlemleri acilen alması büyük önem taşımaktadır.”