Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7 oranında azaldı. Ocak ayında 71,62 olan endeks Şubat ayında 66,64 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi yüzde 7 oranında azaldı. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında azaldı. Ocak ayında 92,17 olan endeks değeri Şubat ayında 89,31 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Ocak ayında 95,65 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 5,9 oranında azalarak, Şubat ayında 90,03 oldu. Bu azalış gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre düştüğünü ortaya koyuyor.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 10,1 oranında azalarak, Şubat ayında 66,17 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali yüzde 16,1 azaldı
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 16,1 oranında azaldı. Ocak ayında 25,09 olan endeks, Şubat ayında 21,05 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser duruma işaret ediyor.