TİSK: Asgari ücretin işverene maliyetindeki artış işsizlik artışında etkili oldu

0
829
TİSK Bülteni’nde dikkat çeken bir başka nokta da son bir yılda iş bulma talebiyle işgücü piyasasına çıkan kişi sayısının yarıya yakın oranda azalması oldu.

TİSK, işsizliğin Ocak’ta hızlandığını bildirdi. İşsizlik oranı yıllık bazda 0,2 puan azaldı; aylık bazda ise 0,8 puan artarak %11,1’e çıktı. Böylece işsizlikte son 11 ayın en yüksek düzeyi görüldü. İŞKUR istatistiklerine göre işsizlik ödeneğine başvuru sayısı Aralık’tan Ocak’a yüzde 40 arttı. TİSK, bu ani işsizlik artışının asgari ücretin işverene maliyetindeki ani yükselişten kaynaklandığı yorumunda bulundu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından, TÜİK’in Ocak 2015 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması ve İŞKUR verilerinin yanı sıra, kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçlarından yararlanılarak hazırlanan Nisan 2016 “İşgücü Piyasası Bülteni”nde, işsizlik oranının yıllık bazda 0,2 puan azaldığı; aylık bazda ise 0,8 puan artarak %11,1’e çıktığı, böylece işsizlikte son 11 ayın en yüksek düzeyinin görüldüğü ifade edildi. 3 milyon 290 bin olarak açıklanan işsiz sayısının aylık bazda 233 bin kişi, yıllık bazda 31 bin kişi arttığı vurgulandı. İŞKUR istatistiklerine göre işsizlik ödeneğine başvuru sayısının da Aralık’tan Ocak’a yüzde 40 gibi ciddi bir oranda arttığına dikkat çeken TİSK, bu ani artışın asgari ücretin işverene maliyetindeki ani yükselişle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.

SGK’nın 4/a (işçi) kapsamında aynı dönemdeki zorunlu sigortalı sayısının 378 bin kişi gerilediğini gösteren istatistiklerinin de Ocak’taki işsizlik yükselişini teyit ettiğini ifade eden TİSK, toplam istihdamın yıllık bazda 821 bin kişi arttığını ancak Aralık 2015’e göre Ocak 2016’da 346 bin kişi azaldığını bildirdi.

İş talebi düştü

TİSK Bülteni’nde dikkat çeken bir başka nokta ise son bir yılda iş bulma talebiyle işgücü piyasasına çıkan kişi sayısında yarıya yakın oranda azalma olması. Ocak 2015 döneminde 1 milyon 452 bin kişilik artış kaydeden işgücü sayısı Ocak 2016 döneminde 852 bin kişiye geriledi. Başka bir ifadeyle bu yıl iş bulma talebiyle işgücü piyasasına çıkan kişi sayısı %41 oranında azaldı. Bu durum, işsizlik oranının yıllık bazda iniş göstermesine neden oldu. Böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde, işgücü artışı çok zayıfladığı için işsizlik oranı 0,2 puan azalış gösterdi. Bir yıl önce işgücü dışındaki kişi sayısı 549 bin kişi artmıştı. Ocak 2016’da ise bu sayı sadece 41 bin kişi yükseldi.

TİSK Bülteni’nde Ocak ayına ait öne çıkan diğer veriler şöyle sıralandı: İşsiz sayısı 3 milyon 290 bin kişi olarak açıklandı. İşsizlik kadınlarda 49 bin kişi artarken, erkeklerde 18 bin kişi azaldı. İş bulma umudu olmayan ve bulduğu takdirde çalışmaya hazır kişi sayısı 120 bin büyüdü. Yükseköğretim mezunu işsiz sayısındaki artış yerini azalışa bırakmasına karşın işsizlerin beşte biri yükseköğretim mezunu. Türkiye, dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu 7’nci ülke. İşsizlik oranı Euro Bölgesi’nde yüzde 10,3’e inince Türkiye yüzde 11,1 ile Euro Bölgesi’nin üzerinde yer aldı. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 20,3 ve 6 milyon 577 bin işsiz var.

İstihdam artışı hizmetler sektöründe

Son bir yıldaki istihdam artışının neredeyse tamamının hizmetler sektöründe ve ağırlıklı olarak kadınların iş bulması ile yaratıldığını kaydeden TİSK, sanayi sektöründe ise istihdam kaybının devam ettiğini; son bir yılda sanayide 50 bin iş kaybedildiğini ifade etti. TİSK “Kadın istihdamının, doğum yapacak kadın çalışanların haklarını genişleten ve ilkokul çağına kadar çocuğa bakım sağlama gerekçesiyle işverene kısmi süreli çalıştırma zorunluluğu getiren düzenleme nedeniyle olumsuz etkileneceğinden endişe ediliyor” yorumunda bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz